03.03.2019 — 12:40

Хірургічна та отоларингологічна служби області підсумували результати роботи за 2018 рік

1 березня результати своєї роботи за попередній рік проаналізували хірургічна та отоларингологічна служби Хмельницької області за 2018 рік. Так, підсумкове товариство хірургів, травматологів, анестезіологів, онкологів та урологів провели у конференц-залі Державного патолого-анатомічного центру. Головний хірург області Анатолій Суходоля повідомив, що хірургічна служба краю має потужний кадровий потенціал та ліжковий фонд. Всього в області зареєстровано понад 260  штатних посад хірургів, з них зайнято більше 240, працює 225 фізичних осіб. У лікувально-профілактичних закладах, які надають безпосередньо допомогу населенню, зареєстровано 233 штатні посади, зайнято понад 215, працює 203 лікаря. Практично зайняті штатні посади дитячих хірургів. У Хмельницькій міській дитячій лікарні працюють 14 дитячих хірургів.

В районах допомогу дитячому населенню надають загальні хірурги або ж дітей направляють у Хмельницьку міську лікарню. В цілому, проблем з укомплектуванням штатних посад фізичними особами в області немає.

Однак, в одних ЦРЛ фізичних осіб не вистачає, в інших же надлишок. Тому питання забезпечення кадрами хірургів, особливо в ЦРЛ, повинно перебувати на контролі.

Кількість оперативних втручань, що проводяться в стаціонарах області, за останні 5 років коливається від 69 тис. до 67 тис. Однак, Анатолій Суходоля зазначив, що з кожним роком змінюється сама структура оперативних втручань. Тобто, збільшилася кількість більш складних оперативних втручань, що виконуються на рівні області і не потребують направлення хворих в державні медичні центри.

У першу чергу, мова йде про оперативні втручання на серці: у 2014 році – 1129, у 2018-му – 1570; на судинах: у 2014 році – 1631, у 2018 році – 2057; на органах дихання: у 2014 році – 580, у 2018 році – 756; ендопротезування суглобів: у 2014 році – 203, у 2018 році – 397. Зокрема, ендопротезування суглобів в області проводять у 9-ти лікувально-профілактичних закладах. Найбільш активно в цьому напрямку працюють у Волочиській ЦРЛ, Кам’янець-Подільській та Хмельницькій міській лікарнях. Віднедавна такі оперативні втручання почали впроваджувати в Дунаєвецькій, Чемеровецькій та Шепетівській ЦРЛ.

Лапароскопічні холецистектомії виконують у більшості ЛПЗ області. Найкращі у цьому напрямку Хмельницька та Кам’янець-Подільська міські лікарні, Віньковецька, Волочиська, Славутська та Шепетівська ЦРЛ, де проводиться значна кількість холецистектомій.

Лазерна абляція вен також стала більш доступною для жителів нашої області. Її проводять вже у 6-ти закладах області. Найбільшу частку таких оперативних втручань виконують в Хмельницькій міській лікарні.

Трансуретральні резекції передміхурової залози проводять у 12-ти ЛПЗ області. Найбільше таких оперативних втручань виконують в обласній лікарні, госпіталі ветеранів, Шепетівській, Чемеровецькій, Віньковецькій ЦРЛ. Запровадили такі операції в Ізяславській, Летичівській, Славутській, Старокостянтинівській, Хмельницькій ЦРЛ.

Найбільше оперативних втручань на органах черевної порожнини проводять в Шепетівській (491), Волочиській та Старокостянтинівській (по 483) центральних районних лікарнях та в містах Кам`янці-Подільському (902), Хмельницькому (1842).

Позитивним головний хірург області вважає той факт, що з кожним роком зменшується кількість оперативних втручань у стаціонарах, що проводяться на шкірі та підшкірній клітковині. При цьому,зазначені операції частіше почали виконувати в амбулаторних умовах.

Збільшення кількості операцій загалом та зменшення доставлених хворих з гострою хірургічною патологією, на думку Анатолія Суходолі, свідчить про збільшення кількості планово оздоровлених хворих.

За 12 місяців 2018 року в стаціонари області з терміновими станами було доставлено 4654 хворих, що дещо нижче, ніж у 2017 році. При цьому, прооперували близько 70 % доправлених пацієнтів, інші пройшли консервативне лікування. Таким чином, у порівнянні з 2017 роком, кількість пацієнтів, доставлених з терміновими хірургічними станами, зменшилась на 8%.У близько 40 % зазначених хворих діагностували гострий апендицит.Найнижчий рівень госпіталізації (майже 4 %) пацієнтів з терміновими станами з діагнозом «проривна виразка шлунку та 12-палої кишки».

На завершення своєї доповіді Анатолій Суходоля наголосив, що модернізація та реформування системи охорони здоров’я, а саме вторинної та третинної допомоги шляхом формування госпітальних округів, передбачає створення багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування, де і буде зосереджена хірургічна допомога. Це дасть можливість при менших економічних затратах запроваджувати сучасні високоефективні медичні технології, створювати потужні діагностичні бази та забезпечувати адекватний відбір пацієнтів на госпіталізацію.

У продовження підсумкової наради виступали позаштатні фахівці Департаменту охорони здоров’я хірургічних спеціальностей.

Також 1 березня, алеу конференц-залі Хмельницької міської лікарні відбулася нарада лікарів-отоларингологів ЛПЗ області за підсумками роботи у 2018 році. Участь взяли профільні дитячі та дорослі фахівці підпорядкованих закладів. Головний позаштатний отоларинголог Департаменту охорони здоров’я ОДА, завідуючий ЛОР-відділенням Хмельницької міської лікарні Дмитро Василенко підсумував результати роботи цієї служби за 2018 рік, розповів про перспективи розвитку отоларингології в умовах впровадження медичної реформи. Також учасники підсумкової наради заслухали інформацію про стан дитячої отоларингології та сурдологічної служби Хмельницької області. Насамкінець присутні обговорили низку проблемних питань, з якими профільним фахівцям доводиться стикатися на місцях.

Хмельницький обласний Центр здоров’я