16.04.2019 — 16:32

В. Лозовий: Сьогодні стабільний розвиток економіки області – наша головна мета

Сьогодні під керівництвом голови обласної державної адміністрації Вадима Лозового відбулася нарада у ході якої обговорили стан та перспективи розвитку промислового виробництва в області. До участі також долучилися голова обласної ради Михайло Загородний, перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко, начальник Державної фіскальної служби України в області Сергій Ковальчук, заступник начальника Хмельницької митниці Олег Лазунін, технічний директор ПАТ «Хмельницькгаз» Олександр Лоб, фінансовий директор АТ «Хмельницькобленерго» Вадим Данилків, керівники окремих підприємств області.

Розпочинаючи нараду, голова адміністрації Вадим Лозовий зазначив, що на Хмельниччині працює понад тисячу промислових підприємств, де зайнято близько чверті працюючих. Сьогодні підприємства області виготовляють високотехнологічне обладнання та товари народного споживання.

“Хочу подякувати кожному керівнику підприємства за вклад у розвиток Хмельниччини, адже без виробництва немає успішної економіки, розвитку держави. Кожен з вас дбає не тільки про виробничі потужності, а й активно допомагає Збройним Силам України.  Для кожної громади є важливим зростання промислового виробництва, пошуку нових шляхів розвитку, модернізація та переорієнтування на потреби області, створення нових робочих місць, ріст заробітної плати”,- сказав Вадим Миколайович.- Сьогодні ми працюємо в нелегких умовах. Тому на цій зустрічі я хочу почути  кожного з вас,  вашу думку про те, що і в якому напрямку нам необхідно робити. Ми почали розробку стратегії розвитку Хмельниччини на 2021-27 роки, і сподіваємося, що ви візьмете у цьому активну участь, аби вона була реальною та дала очікуваний результат”.

Також голова адміністрації зауважив, що не дивлячись на проблеми, що існують в промисловості через загальну ситуацію в Україні, зокрема, стрімкий ріст цін на енергоносії, значне фізичне та моральне зношення основних засобів, недостатність оборотних коштів на технічне переоснащення та модернізацію виробництва, високі кредитні ставки, недостатню кількість кваліфікованих працюючих, більшість підприємств області змогло переорієнтувати своє виробництво на експорт, підвищити якість продукції до міжнародних європейських стандартів, впроваджують альтернативні джерела енергії, застосовують енергозберігаючі технології, що є важливими для підвищення конкурентоспроможності нашої економіки та зниження рівня імпортозалежності.

“Хотілося б, щоб підприємства області працювали стабільно, в атмосфері найбільшого сприяння для розвитку. Тому сьогодні обговорюємо наболіле і разом будемо шукати шляхи вирішення проблем. Усім нам сьогодні потрібна тісна співпраця, аби наш бізнес якомога швидше розвивався, адже  успішний розвиток  залежить від кожного з нас”, – додав очільник області.

Більш детально про стан промислової галузі Хмельницької області присутніх проінформувала Директор Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної державної адміністрації Олена Бохонська.

Голова Хмельницької Спілки промисловців та підприємців Іван Дунець розповів про проблеми промислових підприємств області та пропозиції щодо шляхів їх вирішення. Так, Іван Іванович проінформував, що 11 квітня був прийнятий Маніфест роботодавців України, який пропонує шляхи прискорення та посилення розвитку економіки, в першу чергу промисловості. Також він зазначив, що складено відповідний перелік законопроектів та законодавчих ініціатив, спрямованих на забезпечення прискорення економічного зростання, розроблених за участю експертів Федерації роботодавців України та узгоджених з політичними силами.

Також доповідач звернув увагу присутніх на необхідності створення умов для модернізації вітчизняних підприємств, які цього потребують. Адже саме це має бути першим кроком  в частині їх підтримки.

Іван Іванович окремо подякував керівництву області за ту всебічну співпрацю та підтримку, яку відчувають промисловці та підприємці області на спільних нарадах та при прийнятті відповідних рішень.

В продовження, учасники наради заслухали керівників підприємств області, а саме: ДП «Шепетівський ремонтний завод»; ПАТ «Гіпсовик»; ТДВ «Кам’янець-Подільський електромеханічний завод»; ТОВ «Тін Імпекс»; ТОВ «Красилівагромаш», які висловили свою думку з приводу шляхів покращення ведення бізнесу, а також обговорили ті проблеми, з якими вони стикаються при здійсненні своєї діяльності. Серед озвучених проблем – прогалини в законодавстві, нестача кадрів, ріст на тарифи та сировину в Україні, проблеми, що стосуються митних процедур, тощо.

Підсумовуючи зустріч, голова адміністрації подякував усім за змістовну роботу та зазначив, що  всі зауваження, пропозиції висловлені на нараді будуть детально розглянуті та будуть враховані при підготовці стратегії розвитку області.

Також учасники наради вирішили підготувати звернення до Верховної Ради України щодо прискорення розгляду законодавчих норм, які стосуються діяльності промислових підприємств.

“Ще раз наголошую, що наш спільний успіх залежить від кожного з нас. Сьогодні стабільний розвиток економіки області є для нас головною метою. Тому наше спілкування буде мати продовження. Мої двері відчинені для всіх, я відкритий до співпраці і завжди готовий надати необхідну допомогу. Бажаю всім успіхів в реалізації задуманого та розвитку підприємствам”, – додав очільник області.