19.04.2019 — 18:41

Яків Цуглевич: Не ризикуйте здоров’ям дітей, зробіть щеплення!

На важливості проведення профілактичних щеплень та дотримання календарного плану вакцинації для захисту населення від інфекційних хвороб в черговий раз наголосили у Департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації  19 квітня під час прес-конференції, присвяченої спецоперації з імунізації проти кору, що розпочалася на Хмельниччині з ініціативи Міністерства охорони здоров’я.

Як уже зазначалося раніше, з початком 2019 року в області різко зросла кількість випадків захворювання на цю небезпечну інфекційну хворобу. Станом на початок квітня кількість захворілих на кір за 3 місяці вдвічі перевищила кількість зареєстрованих за увесь 2018 рік. Саме тому вирішено було вжити додаткових заходів, які покликані підвищити рівень імунізації населення, зокрема дітей, від кору.

У ході спілкування з журналістами медики розповіли про стан захворюваності на кір в області, нагадали про те, яку небезпеку хвороба може становити для невакцинованих, а також про те, як буде відбуватися, власне, сама спецоперація з імунізації.

Як повідомила заступник директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Тетяна Косовська, наразі триває визначення імунного статусу кожної дитини, що відвідує дитячі колективи в області. Тобто відбувається верифікація даних про щеплення дітей між амбулаторіями та школами, адже непоодинокі випадки, коли діти або навчаються не за місцем реєстрації, або обслуговуються в лікарів на інших дільницях.  Тетяна Петрівна зазначає, що після завершення цього процесу буде визначена кількість дітей, що потребують імунізації по кожному окремому закладу. На основі цих даних вирішуватимуть, чи потрібно направляти до закладу мобільну бригаду лікарів, які робитимуть щеплення на базі навчального закладу, чи дітей направлять до сімейного лікаря.

Посадовець додала, що на базі кожного ЦПМСД вже створено 2 мобільні бригади, а також додатково по 2 бригади на кожний госпітальний округ. Працюватимуть вони з 13 по 24 травня. При необхідності їх роботу можуть продовжити в тих закладах, що навчатимуться до 31 травня.

У період спецоперації з імунізації проводитимуть наради з медичними та педагогічними працівниками, аби усі чітко розуміли свою роль у проведенні додаткових заходів з імунізації. До цієї роботи долучаться і представники МОЗ, Центру громадського здоров’я, ВООЗ, ЮНІСЕФ. Окрім того, відповідну санітарно-просвітницьку роботу будуть проводити з батьками.

Лікарі наголошують, що кір – це інфекційна хвороба, яка є керованою засобами імунопрофілактики, тобто захиститися можна через вакцинацію. У той же час, специфічного лікування від вірусу кору не існує. Особливістю захворювання є ризик небезпечних ускладнень, таких, як менінгоенцефаліт. Дуже складно протікає захворювання у дорослих.

У Департаменті охорони здоров’я наголошують, що в області є достатня кількість якісних вакцин, що прекваліфіковані Всесвітньою організацією охорони здоров’я та МОЗ України, виробництва Бельгії та США. Саме тому лікарі закликають усіх батьків, чиї діти з тих чи інших причин не мають щеплень від кору, не ризикувати їх здоров’ям та не чекати, а самостійно звертатися до амбулаторій сімейної медицини чи лікарні для їх проведення. Рекомендовано проводити 2 щеплення з різницею в 1 місяць.

Також медики радять вакцинуватися особам з груп ризику, зокрема, лікарям та медикам, а також усім, хто контактував з хворими на кір. Останні мають звернутися за щепленням протягом 72 годин з часу контакту.

Як наголосила Тетяна Косовська, вакцинація є одним із найвидатніших досягнень людства у сфері медицини, адже завдяки їй вдалося перемогти таку страшну хворобу, як віспа, та взяти під контроль багато інших інфекційних захворювань. Однак забезпечити захист населення від розповсюдження цих хвороб можна лише створивши колективний імунітет, а для цього не менше 95% усіх людей мають бути охоплені щепленнями.