03.05.2019 — 16:09

Проведено засідання комісії з питань ТЕБ і НС при облдержадміністрації

Сьогодні під головуванням першого заступника голови адміністрації Володимира Кальніченка відбулося планове засідання комісії з питань ТЕБ і НС при облдержадміністрації. На засіданні були присутні члени обласної комісії, керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації, відомств, установ області та інші запрошені.

Першим питанням порядку денного засідання заслухано інформацію про виконання рішення комісії ТЕБ і НС від 08.06.2018 року та стан санітарно-епідемічного благополуччя населення.

В.о. начальника Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області Олег Даценко проінформував, що за 2018 рік та перший квартал 2019 року Інспекцією проведено більше 500 перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства у сфері поводження з відходами та хімічними речовинами. За результатами проведених перевірок складено більше 550 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, притягнуто до адміністративної відповідальності 400 посадових (відповідальних) осіб. Сума накладених штрафів близько 150 тис.грн. Виявлено несанкціонованих  сміттєзвалищ  на площі понад 20 тис. кв.м., з них ліквідовано на даний час 85%, решта перебуває на контролі.

За його словами, перевірки приписів щодо усунення порушень вимог природоохоронного законодавства внесених по результатах здійснення державного нагляду (контролю), у переважній більшості свідчать про відсутність належних заходів, вжитих органами місцевого самоврядування чи суб’єктами господарювання, що здійснюють експлуатацію місць видалення відходів (МВВ), з метою усунення виявлених порушень.

Крім того, посадовець повідомив, що відповідно до п. і ст. 32 Закону України «Про відходи» з 1 січня 2018 року заборонено захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів. Відтак, необхідно провести підготовку до закриття діючих полігонів ТПВ, враховуючи те, що вони переповнені та вичерпали свій можливий ресурс роботи. Після закриття необхідно провести їх рекультивацію, забезпечити дегазацію, очищення фільтрату, вжити заходів для мінімізації в подальшому їх впливу на навколишнє середовище.

Також сміттєзвалища твердих побутових відходів експлуатуються за відсутності проектної документації та відповідних рішень, що забезпечують експлуатаційну надійність цих об’єктів; без виконання інженерних заходів, що забезпечують стійкість полігону як споруди, його довговічність і безпеку навколишнього природного середовища, за відсутності даних розрахункового терміну експлуатації полігонів (сміттєзвалищ).

Принагідно Володимир Кальніченко звернувся з проханням до голів районних державних адміністрацій, аби вони спільно з головами ОТГ та сільських рад вирішили питання щодо облаштування тимчасових місць збору побутових відходів, аби запобігти забрудненню навколишнього середовища під масового відпочинку людей. А вже в подальшому, додав посадовець, необхідно привести ці місця у відповідність до вимог нормативних актів.

Крім того, Олег Федорович зазначив, що Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області в межах повноважень здійснюється державний нагляд (контроль) за суб’єктами господарювання, які є забруднювачами  водних ресурсів, а ті в свою чергу є джерелами питного водопостачання.

Поверхневими джерелами питного водопостачання в регіоні є Новоселицьке водосховище в м. Полонне та річка Дністер в м. Кам’янець-Подільський. Забір поверхневих вод для питного водопостачання здійснюється КП «Полонне тепловодопостачання» та КП «Міськтепловоденергія» відповідно.

За словами доповідача, основними причинами забруднення поверхневих вод є безпосереднє скидання неочищених та недостатньо очищених господарсько-побутових і виробничих стічних вод у водні об’єкти. Через незадовільний стан комунікацій, несвоєчасну заміну обладнання чи окремих вузлів очисних споруд, зволікання з впровадження технологій очистки стічних вод,  які  б відповідали  існуючим технологіям виробництва, широке застосування фосфатовмісних миючих засобів призводить до скидання недостатньо очищених  зворотних вод у водні об’єкти, погіршення якості поверхневих вод та зниження у басейнах річок  стійкості природних ландшафтів, порушення рівноваги в екосистемах і погіршення якості поверхневих вод,  їх вичерпання та евтрофікації.

В результаті річки  втрачають природну  самоочисну здатність, їм стають властиві елементи екологічної кризи, в першу чергу  для малих річок. Такі ж проблеми характерні і для водних об’єктів Хмельницької області.

Стан очисних споруд і каналізаційних мереж в містах та селищах, які  в більшості випадків експлуатуються понад 30 років, та з огляду на застарілість обладнання, відсутність використання нових чи удосконалених технологій очистки стічних вод сьогодні не можуть ефективно забезпечити належну очистку стічних вод, внаслідок чого у поверхневі водойми скидаються недостатньо очищені стічні води.

Результати державного нагляду (контролю), кризового моніторингу водних об’єктів, який здійснюється Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області  підтверджують випадки погіршення якості поверхневих вод через скидання неочищених та недостатньо очищених стічних вод у водні об’єкти області, в першу чергу суб’єктами господарювання комунальної власності, які надають послуги централізованого водопостачання та водовідведення.

Відтак, з метою недопущення погіршення стану довкілля в цілому, та зокрема стану водних об’єктів та їх охорони, а також забезпечення населення якісною питною водою необхідно забезпечити взаємодію органів державного нагляду (контролю) у галузі охорони навколишнього природного середовища та суб’єктів владних повноважень на місцях щодо вжиття всебічних заходів як реагування на порушення природоохоронного законодавства, попередження негативного впливу на довкілля; залучення коштів фондів охорони навколишнього природного середовища, які в більшості випадків не витрачаються органами місцевого самоврядування, або витрачаються неефективно; проведення заходів щодо охорони і збереження рослин на всій площі ареалу, науково обґрунтованого безпечного ведення господарства в басейнах річок,  відновлення біологічного різноманіття, зокрема проведення зариблення, проведення заходів з розчистки русел річок, джерел,  розроблення комплексних  заходів з підсилення асимілятивних та компенсаційних властивостей водних об’єктів.

В продовження засідання, заступник начальника Головного управління ДСНС у Хмельницькій області Дмитро Стецюк доповів про забезпечення пожежної безпеки дитячих оздоровчих таборів та організацію відпочинку людей на водних об’єктах.

Так, на території області протягом сезону відпочинку 2019 року планується функціонування 9 закладів оздоровлення та відпочинку дітей у Дунаєвецькому, Ізяславському, Красилівському, Кам’янець-Подільському, Летичівському, Шепетівському, Старокостянтинівському та Ярмолинецькому районах, з них 5 – комунальної форми власності та 4 – приватної форми власності.

З метою своєчасного вжиття організаційних і практичних заходів Головним управлінням розроблено План заходів спрямованих на забезпечення безпеки під час підготовки і проведення оздоровчої компанії 2019 року, в якому визначено алгоритм дій місцевих підрозділів Головного управління щодо недопущення виникнення надзвичайних ситуацій, пожеж на об’єктах літнього відпочинку та оздоровлення дітей.

Так, працівники Головного управління у травні місяці братимуть участь у робочій групі з обстеження дитячих закладів оздоровлення та відпочинку області з метою визначення готовності об’єктів до сезону відпочинку.

Також заплановано проведення планових (позапланових) заходів державного нагляду (контролю) щодо дотримання вимог законодавства у сфері техногенної, пожежної безпеки та цивільного захисту, зокрема, з метою створення власниками безпечних і нешкідливих умов для перебування дітей.

За словами доповідача, під час проведення об’їздів та перевірок особливу увагу буде звернено на стан електрогосподарства, внутрішнього та зовнішнього протипожежного водопостачання, установок пожежної автоматики, шляхів евакуації, забезпеченість первинними засобами пожежогасіння та засобами  індивідуального захисту органів дихання для саморятування людей, тощо.

Крім того, в ході здійснення перевірок будуть проведені інструктажі про заходи пожежної безпеки з керівниками зазначених об’єктів та обслуговуючим персоналом.

Що стосується питання стану підготовки місць масового відпочинку людей на водних об’єктах області до купального сезону, Дмитро Іванович доповів, що протягом 2018 року на водних об’єктах Хмельницької області внаслідок утоплення загинуло 43 особи, з початку 2019 року загинуло 3 особи. Статистика загибелі людей на водних об’єктах області показує, що всі випадки зареєстровані на водоймах необладнаних для купання та непристосованих для масового відпочинку людей. Крім того, у невизначених місцях відпочинку на воді не встановлюються заборонні знаки з написами “КУПАТИСЯ ЗАБОРОНЕНО!” та не призначаються відповідальні особи для проведення заходів щодо недопущення купання в цих місцях.

Так, на території області місцевими органами виконавчої влади в 2019 році визначено 17 місць масового відпочинку людей на водних об’єктах області, а саме: в містах Городок, Ізяслав, Славута, Полонне, Нетішин, Хмельницький, Старокостянтинів, Красилів, смт. Теофіполь, селах Гол овчинці Летичівського району, Пашківці Хмельницького району, Устя (база відпочинку «Смотрич») Гораївка (табір відпочинку «Бакота»), Велика Слобода (ПП «Дністровська Рив’єра», ПП «Вілла Дві Ріки») Кам’янець-Подільського району, Рудківці Новоушицького району та Вільшани Волочиського району (база відпочинку «Ровесник» Волочиського машинобудівного заводу).

На даний час розпочато роботу щодо укладання угод та обстеження дна акваторій пляжів у містах Красилів, Деражня, Хмельницький, Старокостянтинів, Полонне, Ізяслав, Славута, Нетішин та селах Вільшани, Головчинці, Гораївка (табір відпочинку «Бакота»), Велика Слобода (ПП «Дністровська Рив’єра», ПП «Вілла Дві Ріки») та Пашківці.

Підсумовуючи дане питання, перший заступник голови адміністрації наголосив, що представники місцевої влади мають вжити необхідних заходів, щоб змусити власників та орендарів водних об’єктів, що отримали дозвіл на спецводокористування, заборонити купання людей в необладнаних місцях. Також у місцях, де заборонено купання необхідно встановити відповідні таблички з написами «КУПАТИСЯ ЗАБОРОНЕНО!».

За результатами  заслуховування та обговорення комісією з ТЕБ та НС прийнято відповідне рішення.