01.07.2019 — 11:41

Лікарі-стоматологи Хмельницької області проаналізували безперервний професійний розвиток фахівців у сфері охорони здоров’я

Днями в актовій залі КЗ «Хмельницька обласна стоматологічна поліклініка» відбулася нарада лікарів–стоматологів ЛПЗ області, на якій обговорили питання реформування в стоматології, безперервний професійний розвиток лікарів, стан організації надання зубопротезної допомоги пільговим категоріям населення області та учасникам АТО.

Зокрема, голова експертної групи Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА за фахом «Стоматологія» Валентина Левицька повідомила, що за статистикою, майже 88% громадян України мають карієс зубів, у 90% – захворювання тканин пародонту, а зубопротезування необхідне 75-80% населення. Крім того, 95 % учасників АТО потребують стоматологічного лікування.

Низький рівень профілактичної роботи призвів до того, що поширеність карієсу серед дитячого населення становить близько 80%. Валентина Іванівна наголосила, що дуже важливо зберегти стоматологічні кабінети на первинній ланці та відновити такі кабінети у школах. На жаль, тільки в 14 районах області діють стоматологічні кабінети у селах, які функціонують за рахунок бюджетів ЦРЛ і місцевих громад. Тому на цьому етапі важливо на державному рівні визначити гарантований мінімум стоматологічної допомоги, що надаватиметься за рахунок бюджетних коштів як для дітей і дорослих, так і для пільгових категорій.

Валентина Левицька підкреслила, що необхідно розробити та затвердити перелік невідкладних станів в стоматології. Такі пропозиції Асоціація стоматологів України надала Міністерству охорони здоров’я України. Також лікарі–стоматологи прослухали та обговорили наказ МОЗ України «Деякі питання безперервного професійного розвитку лікарів».

Експерт ДОЗ ОДА за фахом «Ортопедична стоматологія» Віктор Онишко повідомив про стан надання зубопротезної допомоги пільговим категоріям населення області та учасникам АТО. За його словами, нині КЗ «Хмельницька обласна стоматологічна поліклініка» має можливості та забезпечена коштами, які виділяє обласний бюджет для проведення безоплатного зубопротезування зазначеним категоріям населення.

Під час наради своє бачення розвитку стоматологічної служби у медичній реформі також висловили завідуючі стоматологічними відділеннями Старокостянтинівського, Ярмолинецького та Полонського районів. Крім того, присутні обговорили інші актуальні питання роботи стоматологічної служби області.

Інна Левінська,
Хмельницький обласний Центр громадського здоров’я