05.08.2019 — 15:23

Небезпека спалювання пожнивних решток

На Хмельниччині, як і в більшості регіонів України, у розпалі жнивна кампанія. Масове спалювання стерні та соломи після збору врожаю призводить до пожеж, знищення флори та фауни, надзвичайних ситуацій. При випалюванні пожнивних решток згоряє родючий поверхневий шар ґрунту, гинуть тварини та птахи, знищується рослинний покрив.

Так, 4 серпня о 16:01 на Оперативно-координаційний центр Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області надійшло повідомлення про пожежу стерні та післяжнивних залишків на території селянського (фермерського) господарства «Альфа» між селами Водички та Педоси Хмельницького району.

Негайно до місця виклику прибули рятувальники 1 Державного пожежно-рятувального загону з обласного центру,  які пожежу площею 20 га локалізували о 16:21, а ліквідували о 16:36. Завдяки професійним діям вогнеборців не допущено розповсюдження вогню на більшу площу.

Ймовірна причина пожежі – необережне поводження з вогнем. Нещасних випадків на пожежі не було.

Шановні громадяни! Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре застерігає: категорично забороняється палити стерню та післяжнивні залишки, розпалювати багаття, застосовувати будь-який відкритий вогонь на хлібних полях і поблизу них. Пам’ятайте! Дотримання норм пожежної безпеки допоможе запобігти загорянням.

ГУ ДСНС України у Хмельницькій області

Довідково

Підпали повністю знищують мікрофлору ґрунту, яка формує найбільш родючий шар 2-5 см. За температури вище 100° С спалюється гумус, втрати якого становлять 800 кг/га. На відновлення 1 см гумусу природі потрібно 100 років.

Не знищення шляхом спалювання, а використання сухих рослинних рештків на підстилку, компостування, заробка їх в ґрунт з внесенням азотних добрив покриває дефіцит органічної речовини в ґрунті на 20-25%, підвищує родючість ґрунтів, а також урожайність сільськогосподарських культур.