26.07.2019 — 14:57

Проведено засідання Громадської ради при облдержадміністрації

25 липня під керівництвом голови Громадської ради Сергія Ковальчука та за участю керівника апарату облдержадміністрації Оксани Самолюк відбулося засідання Громадської ради при облдержадміністрації.

Вітаючи учасників засідання, керівник апарату обласної державної адміністрації побажала усім плідної роботи і наголосила, що перед нами стоїть не просте завдання – це розвиток нашого рідного хмельницького краю.

“Процес розвитку ніколи не може бути одностороннім, ніколи обласна державна адміністрація чи обласна рада самотужки не можуть об’єктивно знати по якому саме вектору розвивати нашу область, аби жителям Хмельниччини стало краще жити. Тому вкрай необхідною є співпраця саме з громадськістю”, – сказала Оксана Миколаївна.

Вона запевнила присутніх, що обласна державна адміністрація та кожен її структурний підрозділ завжди відкриті до співпраці та діалогу, готові вислухати кожного з його хорошими ідеями і проектами. “Ми повинні розвиватися, показувати іншим як потрібно працювати, як повинна співпрацювати виконавча влади з сектором громадськості. Для того, щоб кожен відчув, що ми розвиваємося не лише в одному напрямку, а секторально та комплексно”, – зазначила посадовець.

В свою чергу, голова Громадської ради Сергій Ковальчук висловив сподівання, що усі напрацювання, які будуть сформовані за підсумками проведених засідань громадських рад, засвідчать, що такий дорадчий орган дійсно потрібний та відкритий для співпраці з органами виконавчої влади на благо розвитку Хмельниччини.

В продовження засідання, начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Інна Михайлова доповіла про реалізацію повноважень управління згідно із запитом Громадської ради.

Що стосується питання залучення інститутів громадянського суспільства (ІГС) до вирішення соціально-економічних проблем регіону Інна Григорівна зазначила, що розпорядженням голови ОДА від 04.04.2019 року «Про розроблення проектів стратегії розвитку Хмельницької області на 2021-2027 роки та плану заходів з її реалізації на 2021-2023 роки» створено керівний комітет з розробки Стратегії, до складу якого увійшли представники від ІГС за пропозиціями управління. Так, до розробки Стратегії  залучено такі громадські організації як «Хмельницький енергетичний кластер», «Агенція сталого розвитку «АСТАР», обласна організація Спілки економістів України та інші.

Також впродовж 2018-2019 років управлінням налагоджено взаємодію з інститутами громадянського суспільства та проведено низку спільних заходів з громадськими організаціями «Подільська правова ліга», «Хмельницький енергетичний кластер», «Агенція сталого розвитку «АСТАР», «Сучасна Україна», «Молодь за краще майбутнє»,  «ІТ кластер міста Хмельницького», благодійна організація  «Благодійний фонд «Стабілізейшн Суппорт Сервісез», «Есперо» та інші.

Яскравим прикладом взаємодії структурних підрозділів ОДА та громадськості є ефективна робота Координаційної ради з питань сприяння розвитку громадянського суспільства, до складу якої входять представники структурних підрозділів ОДА  та активних  ОГС, що діють на території області.

Крім того, діє обласна програма сприяння розвитку громадянського суспільства на 2018-2020 роки, затверджена рішенням  сесії Хмельницької обласної ради  від 22 грудня 2017 року №20-17/2017.

За результатами обговорення цього питання рекомендовано активізувати роботу управління з громадськими радами при РДА, МВК та ОТГ, а також сприяти розвитку інститутів громадянського суспільства та поліпшення координації і методичної підтримки взаємодії структурних підрозділів ОДА з представниками цих інститутів.

Не оминули учасники зібрання і питання проведення в області форуму Громадських рад, який запланований на вересень 2019 року. Відтак, для належного проведення форуму вирішено створити робочу групу, до якої увійдуть представники Громадської ради та облдержадміністрації. Також необхідно розробити програму форуму, підготувати перелік учасників та провести низку засідань робочої групи з метою вирішення організаційно-технічних питань. А головне – забезпечити широкий інформаційний супровід форуму, аби залучити до участі в ньому якомога більше представників громадянського суспільства, голів Громадських рад при районних та міських виконавчих комітетах,  членів молодіжних рад та інших зацікавлених осіб.

Також присутні обговорили питання ефективності та стану виконання заходів “Програми боротьби з амброзією полинолистою та іншими бур’янами у Хмельницькій області на 2018-2022 роки”; стажування громадян з числа молоді, які не перебувають на посадах державної служби в апараті Хмельницької ОДА та інші організаційні питання, що стосуються діяльності Громадської ради.