19.09.2019 — 17:17

Головне – не бути байдужими: на Хмельниччині обговорили проблеми запобігання насильству в сім’ї

18 вересня в обласному центрі за круглим столом зібралися представники органів влади та громадських організацій, що в своїй щоденній діяльності опікуються питаннями запобігання насильства в сім’ї. Серед них – представники департаментів соціального захисту населення та освіти і науки облдержадміністрації, відповідних структурних підрозділів РДА, МВК, ГТУЮ та Управління патрульної поліції в області, БО “Благодійний фонд “Ксена”, ГО “Тепло рідних сердець”, ГО “Подiльська правова лiга” та багато інших.

Учасники заходу обговорили питання правового захисту жертв домашнього насильства, особливостей виявлення його жертв в дитячих колективах та корекційної роботи з ними, обмінялися досвідом щодо практичних аспектів реалізації законодавства про запобігання насильству в сім’ї, розповіли про кроки, які вже вдалося  реалізувати у цій сфері та про плани на майбутнє.

Так, начальник відділу  державної допомоги та реалізації сімейної політики Департаменту соцзахисту населення ОДА Любов Тимофіїв зазначила, що органами соціального захисту населення області спільно із соціальними партнерами вживаються організаційно-профілактичні заходи, спрямовані на попередження домашнього насильства. Ведеться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо потреби створення мобільних бригад, притулків для постраждалих від домашнього насильства.

У райдержадміністраціях і містах області розроблені та затверджені заходи з питань протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі. Районними державними адміністраціями підписані угоди з ОТГ з питань реалізації спільних заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі.

В області продовжується реалізація проекту «Сприяння ефективній імплементації Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325». ГО «Жіночий антикорупційний рух» розпочато впровадження проекту Українського жіночого фонду «Рівність заради безпеки». «Підвищення освіченості службовців Хмельницької області щодо Резолюції  Ради Безпеки ООН 1325». Упродовж півріччя проведено 11 семінарів-тренінгів для фахівців соціального захисту населення, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей, охорони здоров’я, освіти та науки райдержадміністрацій, об’єднаних територіальних громад, національної поліції.

Любов Ларіонівна нагадала, що Міністерство соціальної політики України у співпраці з Координатором проектів ОБСЄ в Україні реалізують проект «Поширення національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні». Реалізація цього проекту у Хмельницькій області впроваджується спільно з громадською організацією «БФ «Ксена»  із залученням  суб’єктів Національного механізму взаємодії. У рамках реалізації проекту за звітний період проведено 58 заходів.

Розпочав свою роботу спільний проект міст Нетішин та Славута, спрямований на надання професійної психологічної допомоги людям, які постраждали внаслідок кризових подій і військових дій: учасників АТО, членів їх сімей та внутрішньо-переміщених осіб, осіб, в яких скоюється домашнє насильство.

У місті Хмельницькому розпочатий проект ГО “Тепло рідних сердець”: “Створення інформаційно-консультативного центру по роботі з сім’ями учасників АТО та ВПО”, у якому теж заплановані заходи по протидії домашньому насильству.

Очікується, що реалізація проектів буде підсилювати та доповнювати обласні заходи щодо виконання Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2020 року.

У Департаменті ведеться банк даних осіб, які постраждали від насильства в сім’ї, або в яких існує реальна загроза його вчинення, створено банк даних організацій, установ, закладів, які працюють у напрямку попередження насильства в сім’ї.

В області впроваджується програма соціально-психологічної корекції для осіб, які вчинили насильство в сім’ї та програма корекційно – реабілітаційної роботи з жінками, які постраждали від насильства в сім’ї.

Департаментом проведено 4 спільних виїзди з працівниками поліції у райони та міста області щодо належного виконання нормативних документів з питань протидії домашнього насильства.

Представники Департаменту взяли активну участь у засіданні «круглого столу» з питань виконання Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» у Хмельницькому апеляційному суді.

Любов Тимофіїва повідомила, що за даними управлінь, у І півріччі 2019 року з питань домашнього насильства звернулося 1533 особи (жінок – 1441, чоловіків – 83, дітей – 9). Пройшли корекційні програми 70 осіб.

В області створено 15 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Очікуємо розуміння від місцевих громад щодо потреби у створенні в кожному районі, місті таких мобільних бригад. Заплановано відповідні навчання спеціалістів.

У системі центрів соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді функціонує 1 «Телефон довіри» у м. Хмельницький, на який протягом 2019 року звернулося 1642 особи, з них по домашньому насильству – 27 осіб.

Учасники зібрання були одностайними у думці, що одним із найважливіших завдань у сфері запобігання домашньому насильству є трансформація суспільної свідомості, формування нетерпимості до будь-яких проявів насильства шляхом проведення послідовної інформаційно-роз’яснювальної роботи, особливо серед сільського населення. Кожен громадянин, чи то дитина, чи то людина похилого віку має бути поінформована про те, куди можна звернутися за допомогою, як захистити свої права.

Не менш важливим є формування активної позиції тих громадян, які не є жертвами насильства, але стають його свідками. Як зауважила голова ГО “Тепло рідних сердець” Леся Стебло, необхідно змінювати менталітет суспільства, бо дуже часто трапляються випадки, коли люди просто мовчки спостерігають за ситуаціями, коли хтось систематично вчиняє насильство над членами сім’ї. “Головне – не бути байдужими та не стояти осторонь від проблеми,” – наголосила волонтерка.

Після завершення круглого столу представники РДА та МВК розпочали триденне навчання з питань реалізації в області державної сімейної політики та впровадження корекційних програм для кривдників, які вчинили домашнє насильство, та постраждалих осіб.

Зазначимо, що на офіційному веб-сайті ОДА функціонує розділ “Соціальний захист населення”, де поміж інших корисних матеріалів та посилань можна знайти і нормативно-правові документи, якими регулюється сфера протидії насильству в сім’ї, а також інформаційно-роз’яснювальні матеріали, посилання на відеоролики соціальної реклами та макети плакатів і буклетів зазначеної тематики.