02.10.2019 — 13:19

На Ізяславщині перебуває команда спеціалістів Світового  банку

30 вересня на Ізяславщину завітала команда спеціалістів Світового  банку з проведення оцінки системи державних видатків та фінансової підзвітності (PEFA) на регіональному та місцевому субнаціональному рівні, що працює в рамках програми ЄС щодо реформування державного управління та управління державними фінансами.

Оцінки ДВФП в Україні проводяться Світовим банком на прохання та у координації з Міністерством  фінансів  України  за  рахунок  фінансування  наданого  ЄС  та  на  основі міжнародно  визнаної  методології  ДВФП,  яка  вже  застосовується  в  більш  ніж  150  країнах світу.

До складу команди ввійшли пані Ірина Щербина (провідний спеціаліст з питань державного сектору та керівник проекту), пані Джулія  Дімітрі (спеціаліст з питань державного сектору, Секретаріат ДВФП),  пан  Джон  Шорт  (міжнародний  консультант),  пані  Інна  Самчинська (консультант), пан Андрій Корнієнко (консультант).

Пан Дмитро Донець (спеціаліст з питань закупівель), пані Ірина Бабіч (старший спеціаліст з фінансового управління) та пані Дарія Гулей (асистент програми) надаватимуть підтримку місії дистанційно.

Місія буде працювати на Ізяславщині протягом поточного тижня. У перший день свого візиту представники місії Світового банку зустрілися із першим заступником голови райдержадміністрації Павлом Ковальчуком, заступником голови райдержадміністрації Володимиром Левченком та начальником управління фінансів райдержадміністрації Сергієм Журавлем.

Після завершення цієї зустрічі гості провели навчальний семінар для представників окремих структурних підрозділів райдержадміністрації, Управління Державної казначейської служби в Ізяславському районі Хмельницької області, Ізяславське відділення Славутської ОДПІ, бюджетних установ освіти, медицини, культури.

Мета цього семінару – надати огляд цілей та загальної методології, в тому числі і методів визначення рейтингової оцінки проведення ДВФП.

Держслужбовців ознайомили з переліком показників, що аналізуватимуться, та переліком даних, з якими бажають працювати представники місії, серед яких бюджетна документація, інформація про результати надання послуг та публічний доступ до фіскальної інформації.

Команда місії зазначила, що оцінка ефективності управління буде проводитися за критеріями методології Державних витрат і фінансової підзвітності (PEFA 2016).

PEFA – це методика оцінки ефективності системи управління державними фінансами, що дозволяє оцінити привабливість країни з точки зору інтересів інвесторів. Цій системі довіряють Всесвітній банк, фінансові інститути Європейського союзу та інших міжнародних організацій.

За PEFA оцінюється стійкість бюджету, прозорість державних фінансів, якість управління активами і зобов’язаннями держави, бюджетно-податкова стратегія, бюджетування на основі економічної політики, передбачуваність і контроль виконання бюджету, облік і звітність, зовнішній контроль і аудит.

Раніше у 2015 та 2018 роках оцінювання відбувалося на національному рівні, однак зараз в державі набирає обертів реформа децентралізації, а тому влада на місцевому рівні бере на себе все більшу частину загальних державних витрат. Частина доходів, що залишається у розпорядженні місцевих органів влади, постійно зростає. Саме тому цьогоріч оцінювання ДВФП буде проведено на місцевому рівні з метою оцінки якості систем управління державними фінансами, забезпечення аналізу викликів для економічного розвитку та формування стратегічних дій для вирішення потенційних проблем.

З 01 жовтня розпочалися співбесіди з представниками районних структур, у ході яких аналізувалися показники виконання видаткової частини бюджету та структура видатків, дані щодо виконання бюджетних програм, можливих фінансових ризиків, інвестиційних проектів, відомості про проведення макроекономічного планування, відкритість та доступність фінансової інформації для громадськості, тощо. Ці співбесіди триватимуть до 04 жовтня.

За матеріалами Ізяславської райдержадміністрації