06.10.2019 — 09:00

6 жовтня — Всесвітній день охорони місць проживання

Щорічно 6 жовтня відзначається Всесвітній день охорони місць проживання – міжнародний день покликаний нагадати кожному з нас про необхідність захисту не тільки флори й фауни, а, в першу чергу, середовища їх існування. Цей день був затверджений у 1979 році в рамках Конвенції про охорону дикої фауни і флори і природних місць існування в Європі (Бернської конвенції).

Протягом усієї історії розвитку людина змінює природу, у тому числі і середовище існування тваринного і рослинного світу. Темпи зникнення видів наразі різко зросли і до переліку видів тварин та рослин, що зникають, залучаються все нові й нові види, які до цього були цілком життєздатні. Порушення довкілля відбувається внаслідок антропогенних впливів, які докорінно змінюють умови життя диких тварин, а саме вирубки лісів, осушення боліт, розорювання степів, перелогових земель, створення водосховищ тощо.

Всесвітній день охорони місць проживання заснований для того, щоб нагадати людству про те, що ми, люди, є лише частиною природи, ми живемо і розвиваємося за її законами. Адже людина зʼявилася на Землі, як і все, що його оточує, завдяки природним силам, їхньому багатовіковому розвитку.

Тому закликаємо будувати своє життя так, щоб зберегти і передати майбутнім поколінням все розмаїття і красу тваринного і рослинного світу нашої планети.

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації