08.10.2019 — 13:33

Світлана Павлишина взяла участь у виїзному засіданні Комітету з питань здоров’я нації

Заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина, директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Яків Цуглевич та головний лікар Хмельницького обласного онкодиспансеру В’ячеслав Мороз взяли участь у виїзному засіданні Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Верховної ради України, що відбулося 7 жовтня у місті Рівному. До участі в роботі долучилися також представники інших областей західного регіону.

Перед початком заходу члени Комітету та представники з областей мали можливість ознайомитися з тим, як працюють на Рівненщині заклади з надання вузькоспеціалізованої медичної допомоги, зокрема, серцево-судинний центр, створений на базі Рівненської обласної лікарні,  відділення інтервенційної радіології, а також поспілкувалися з керівництвом лікарні.

Розпочинаючи засідання, голова комітету Михайло Радуцький зазначив, що формат цієї зустрічі дозволить побачити на місці реальний стан справ в охороні здоров’я, почути про нагальні проблеми та намітити шляхи їх вирішення. “Наша спільна мета – більш доступна, якісна та ощадлива медицина, адже здоров’я наших громадян – то найбільша цінність,” – зазначив народний депутат.

Він додав, що пріоритетами трансформації медичної галузі України комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування бачить розвиток успіхів та усунення недоліків розпочатої реформи, розширення доступу громадян до системи охорони здоров’я, підвищення якості медичних послуг та лікарських засобів, забезпечення раціонального використання коштів в системі охорони здоров’я, демонополізація, державно-приватне партнерство та конкуренція в інтересах пацієнтів. Особливу увагу у комітеті звертають і на питання забезпечення належного рівня оплати праці лікарів та  викорінення корупції. Михайло Радуцький зауважив, що невдовзі на розгляд народних обранців буде представлено низку законопроектів, що спрямовані на досягнення цих завдань.

У ході обговорення питань порядку денного члени парламентського комітету заслухали питання, що турбують західні регіони в медичній галузі. Мала можливість висловитися і Світлана Павлишина. Заступниця подякувала за можливість обміну досвідом та зазначила, що представники Хмельниччини отримали багато цікавої інформації під час знайомства з медичними закладами Рівненської області. Вона додала, що питання надання допомоги онкохворим є дуже актуальним для нашої області, адже наразі на диспансерному обліку перебуває близько 33,5 тисяч таких громадян.

Світлана Андріївна повідомила, що Хмельницький обласний онкодиспансер завершує процедуру перетворення в комунальне некомерційне підприємство, що дозволить йому в майбутньому перейти на пряме фінансування з НСЗУ. Посадовиця поінформувала, що обласна влада активно працює над тим, щоб заклад міг надавати медичні послуги сучасного рівня. На це спрямовано понад 30 млн.грн. Вона висловила думку, що на державному рівні необхідно створювати спеціалізовану програму, яка дозволить регіонам на умовах співфінансування здійснити закупівлю сучасного обладнання для онкоцентрів, зокрема, лінійних прискорювачів, на кшталт тієї, за якою закупляли ангіографи для кардіоцентрів.

Також Світлана Павлишина порушила питання щодо оперативного управління та визначення балансоутримувачів для закладів вторинного та третинного рівня медичної допомоги області, що постає у зв’язку із тим, що паралельно з медичною реформою проводиться реформа децентралізації, і в вже в найближчому майбутньому відбудуться зміни адміністративно-територіального устрою. Не менш актуальним вона назвала і питання якнайшвидшого підвищення рівня заробітної плати лікарям, адже це дозволить зупинити відтік кваліфікованих спеціалістів, який спостерігається уже декілька років поспіль.

Окремо члени комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Верховної ради України обговорили перспективи створення на базі Рівненського обласного протипухлинного центру північно-західного регіонального центру онкології.

Фото – Рівненська ОДА