09.10.2019 — 14:52

Володимир Кальніченко зустрівся з народним депутатом України Юрієм Заславським

Сьогодні т.в.о. голови адміністрації Володимир Кальніченко зустрівся з народним депутатом України, членом Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Юрієм Заславським. Метою візиту народного обранця стало ознайомлення з проблемними питаннями в галузі охорони здоров’я, які виникають в процесі реалізації медичної реформи та завершення адміністративно-територіальної реформи у Хмельницькій області.

Директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Яків Цуглевич розповів, що на Хмельниччині триває будівництво 27 нових амбулаторій загальної практики сімейної медицини в рамках реалізації програми “Доступна медицина”. За його словами, більша половини з них уже практично готова до здачі. Також 56 амбулаторій йдуть по програмі дооснащення. В цілому область серед лідерів по впровадженню реформи. Окрім того, Яків Миколайович розповів про своє бачення оптимізації медичних закладів та перетворення їх у КНП, тощо.

В свою чергу, Юрій Заславський наголосив на необхідності максимальної оптимізації медичних закладів, що дасть можливість забезпечити оптимальне використання коштів, що виділяються на галузь охорони здоров’я. Він зазначив, що Президент України Володимир Зеленський наголошує на тому, що всі лікарні України, незалежно чи вони знаходяться у районі, чи у столиці, мають надавати медичні послуги за єдиним стандартом.

У ході розмови,  Володимир Кальніченко озвучив проблему, що виникла у зв’язку із необхідністю фінансування ДЗ «Вузлова лікарня ст. Шепетівка ПЗЗ» та ДЗ «Спеціалізована медико-санітарна частина №4 Міністерства охорони здоров’я України». Наразі виник дефіцит в коштах місцевих бюджетів області на виплату заробітної плати працівникам цих медичних закладів. З метою скорочення дефіциту коштів було проведено скорочення штатних працівників та залучено субвенції із  бюджетів 3-х ОТГ. Проте це не дозволило остаточно вирішити проблему. Володимир Ілліч констатував, що єдиним виходом із ситуації в області бачать ініціювання звернення до Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства фінансів питання виділення додаткового фінансового ресурсу за рахунок резерву медичної субвенції та нерозподілених видатків для територій Донецької та Луганської областей.

Розповів посадовець і пріоритетні напрямки та стратегії розвитку галузі, серед яких будівництво обласної дитячої лікарні, що було розпочате в минулому році та реалізується швидкими темпами за рахунок коштів державного та обласного бюджетів; створення обласного серцево-судинного центру, що передбачає реконструкцію приміщень та оснащення сучасною медичною апаратурою та модернізація обласної лікарні як головного закладу області з надання високоспеціалізованої багатопрофільної допомоги жителям області.

Окремо учасники зустрічі обговорили і ряд інших питань, що стосуються галузі охорони здоров’я, зокрема забезпечення машинами швидкої допомоги, виплати заробітної плати водіям швидкої, залучення молодих медичних працівників до роботи у сільській місцевості тощо.

Учасники зустрічі висловили сподівання, що сьогоднішні починання знайдуть своє відображення у законопроектах та матимуть позитивний результат на благо області.