26.10.2019 — 19:14

Володимир Кальніченко зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Бельгії в Україні паном Алексом Ленартсом

26 жовтня, в рамках Одноденного форуму «Експертний день», т.в.о. голови адміністрації Володимир Кальніченко зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Бельгії в Україні паном Алексом Ленартсом. Зустріч проходила в Хмельницькій торгово-промисловій палаті, де зібралися підприємці, бізнесмени та представники з інших регіонів України, які зацікавлені у співпраці з бельгійськими партнерами або вже працюють з ними.

Іноземні гості розповіли, що основною метою форуму «Експертний день» є надання чітких та детальних експертних консультації бізнес середовищу в різних галузях, а також ознайомити регіональний бізнес з можливостями розвитку в країнах Європейського союзу, зокрема в Бельгії.

Вітаючи учасників заходу, Володимир Кальніченко зазначив, що проведення сьогоднішнього заходу є вкрай важливим, оскільки найбільшим зовнішньоекономічним партнером Хмельниччини є Європейський Союз (понад 50% експорту та імпорту, 94,4% іноземних інвестицій). Посадовець відмітив, що для зарубіжного інвестора Хмельниччина – це надійний партнер, що пропонує відкриті та прозорі взаємовідносини. Яскравим свідченням цьому є успішна діяльність у нашому регіоні більш, ніж 230 підприємств з іноземними інвестиціями. В економіку Хмельниччини залучено більше 200 мільйонів доларів США із 37 країн світу. Також підприємства області здійснюють зовнішньоторговельні операції з партнерами зі 120 країнами світу.

Зокрема, щодо співпраці з Бельгією Володимир Ілліч розповів, що обсяги загального товарообігу за січень-серпень 2019 року становлять 17,4 млн. дол. США. До Бельгії у січні-серпні 2019 року експортовано товарів на понад 11 млн. дол. США, що складає 70,7 % до відповідного періоду минулого року. В основному постачалися текстильні матеріали (переважно килими), насiння і плоди олійних рослин, недорогоцінні метали та вироби з них, деревина і вироби з деревини.

Імпорт товарів із Бельгії у січні-серпні 2019 року становив 6,1 млн. дол. США, що складає 77,6 % до відповідного періоду минулого року. Завозилися здебільшого пластмаси та полімерні матеріали, машини, обладнання, механізми. Обсяг прямих інвестицій (акціонерного капіталу) в економіку області з Бельгії здійснювало 1 підприємство.

Володимир Кальніченко закликав бельгійських партнерів до можливості капіталовкладень в аграрний сектор, а саме в харчову та переробну промисловість. Адже пріоритетними галузями області є сільське господарство, харчова промисловість, електроенергетика, машинобудування та промисловість будівельних матеріалів. Крім того, регіон є значним виробником сільськогосподарської продукції і посідає перші місця в Україні з урожайності пшениці, ячменю, з валового збору цукрових буряків, сої та ріпаку. За словами посадовця, такі інвестиції дадуть можливість отримати нові робочі місця на селі та покращити економічний розвиток краю.

В свою чергу, Надзвичайний і Повноважний Посол Бельгії в Україні Алекс Ленартс висловив зацікавленість щодо запропонованої пропозиції. Разом з тим, він зауважив, що для реалізації таких проектів необхідно мати чіткі та реальні пропозиції, розглянути усі можливі варіанти співпраці, а найголовніше  побачити приклади успішних практик з іншими країнами ЄС.

Нагадаємо, що Хмельниччину Посол Бельгії відвідує не вперше, у березні представники делегації брали участь в ІІІ Міжнародному економічному форумі «Інвестиційні можливості Хмельниччини», в якому працювали експерти з Нідерландів, Канади, Німеччини, Норвегії, Іспанії, Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини, Китаю, Греції та Бельгії.