08.11.2019 — 19:37

Хмельницькому інституту соціальних технологій Університету «Україна» – 20 років

Сьогодні в обласній філармонії відбулися святкові заходи з нагоди 20-річчя Хмельницького інституту соціальних технологій ВНЗ «Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна».

Привітати керівництво та професорсько-викладацький склад закладу прийшли т.в.о. заступника голови адміністрації Олександр Дехтярук, заступник голови обласної ради Валерій Лесков, представники інших навчальних закладів області, благодійники, студенти, випускники та інші запрошенні.

Вітаючи учасників зібрання, Олександр Дехтярук зазначив, що сьогодні в цьому залі присутні багато почесних гостей, а це є свідченням того, що інститут користується великою повагою.  “На перший погляд, 20 років це невелика дата для вищого навчального закладу, але якщо взяти 20 років кропіткої праці викладачів, навчання студентів, конкуренції серед інших закладів області, то це частина життя кожного з вас і ваш вклад в розвиток інституту”, – наголосив Олександр Миколайович.

Посадовець побажав професорсько-викладацькому складу закладу здоров’я, благополуччя, миру та вдячних випускників, а студентам гарного працевлаштування.

Кращим викладачам закладу посадовець вручив Почесні грамоти обласної державної адміністрації.

В свою чергу, ректор ВУЗу Михайло Чайковський теж відзначив Олександра Дехтярука Почесною грамотою Хмельницького інституту соціальних технологій Університету “Україна” за вагомий особистий внесок у розвиток інституту, активну участь у створенні інклюзивного освітнього простору, багаторічну співпрацю у науковій та навчально-виховній роботі та з нагоди відзначення 20 – річчя інституту.

Довідково:

Відомості про досягнення у сфері вищої освіти колективу Хмельницького інституту соціальних технологій ВНЗ «Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна» Хмельницький інститут соціальних технологій – неприбутковий заклад вищої освіти створений у 1999 р. як представництво Університету «Україна» на Хмельниччині.

За роки діяльності, без залучення бюджетних коштів, у закладі створено сучасну матеріально-технічну й навчально-методичну базу та сформовано енергійний і творчий педагогічний колектив. Від початку і до цього часу колектив очолює М. Є. Чайковський, доктор педагогічних наук, професор, Заслужений тренер України, автор понад 140 наукових публікацій, з яких більшість присвячено інклюзії. Беззаперечним вкладом у розвиток вищої освіти є багаторічна діяльність колективу інституту щодо впровадження ідей інклюзивного навчання. Хмельницький інститут соціальних технологій – перший ЗВО на Хмельниччині, який втілив у життя принципи інклюзивного освітнього простору та безбар’єрну доступність до здобуття вищої освіти для осіб з особливими освітніми потребами. На сьогодні більше 800 випускників з інвалідністю на рівних умовах здобули диплом за обраним фахом, що є найвищим показником серед вишів регіону. Науковим підґрунтям впровадження інклюзії стало створення власної наукової школи «Теорія і практика соціально-педагогічної роботи з молоддю з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивного освітнього простору».

За роки її діяльності: захищено докторську та 18 кандидатських дисертацій; видано 15 монографій, 17 навчальних і 14 навчально-методичних посібників (10 з яких з грифом МОН); здійснено більше 1000 публікацій у періодичних виданнях, з них 824 у фахових збірниках та 256 публікації у закордонних виданнях; впроваджено авторські програми покращення психомоторної активності студентів з інвалідністю та різноманітні комплексні методики. Колективом інституту у 2009 р. засновано «Збірник наукових праць Хмельницького інституту соціальних технологій Університету «Україна», який включено до переліку наукових фахових видань України у галузі педагогічних наук, в якому висвітлюються основні результати досліджень, у тому числі з інклюзії. А для студентів у 2017 р. започатковано науково-популярне видання «Збірник наукових праць молодих вчених».

Для практичної реалізації наукових розробок з означеного напряму в закладі створено Центр соціальної інклюзії, що здійснює супровід навчання студентів з особливими освітніми потребами. Інститут є досить гнучким до змін, тому ще одним з провідних напрямів діяльності, який з’явився з 2016 року, є навчання студентів-військовослужбовців, учасників АТО/ООС, яким створено усі умови для соціально-психологічної реабілітації та розроблено гнучку систему навчання з інтернет-супроводом та використанням освітньої платформи Moodle. За кілька років інститут, за фінансової підтримки обласної та міської влади, надав можливість для здобуття вищої освіти за цивільними спеціальностями близько 300 студентам-учасникам АТО/ООС та членам їх сімей, що є найбільшою кількістю студентів цієї категорії серед вишів Хмельниччини. Також, заклад є одним з перших ЗВО, який став активним учасником розвитку дистанційного навчання у Хмельницькій області. Свого часу понад 2,5 тис. студентів здобули вищу освіту у 23 локальних центрах дистанційного навчання у кожному районі області. За роки діяльності інститут підготував більше 8 тис. фахівців різних галузей, а на сучасному етапі вищу освіту здобувають близько тисячі осіб, з яких 10% – це молодь з особливими потребами, 17% – студенти-учасники АТО/ООС.