14.11.2019 — 18:39

На Хмельниччині пройшов “Другий український індустріальний тиждень”

14 листопада на базі Хмельницької торгово-промислової палати організовано Хмельницький регіональний захід “Другий український індустріальний тиждень”. Модератором заходу стала Президент Хмельницької торгово-промислової палати Наталія Бєлякова. До діалогу долучилися представники обласної та місцевої влади, органів місцевого самоврядування, бізнесу, промисловці, спеціалісти різних профілів народного господарства та науки.

Головна мета проведення заходу полягала у стимулюванні використання сучасних підходів до підвищення конкурентоспроможності вітчизняних промислових підприємств.

Захід проходив у вигляді розгляду тематичних панелей, під час яких було обговорено три пріоритетні напрямки індустріальної трансформації, а саме: стимулювання експорту; смарт-спеціалізації, кластерізація та індустріальні парки, а також передовий досвід участі вітчизняних виробників у міжнародних ланцюгах доданої вартості.

Як зазначили спікери, тематика заходу на сьогоднішній день дуже актуальна, оскільки світовий досвід показує, що підвищення конкурентноздатності промислових підприємств здійснює безпосередній вплив на подальший розвиток економіки країни.

На даний час процес стимулювання економіки гальмується низкою проблем, таких як: постійний ріст цін на енергоносії та комплектуючі матеріали; значне фізичне зношення і моральне старіння основних засобів; недостатність оборотних коштів на технічне переоснащення та модернізацію виробництва; високі кредитні ставки, що роблять кредитні кошти недосяжними для вітчизняних підприємств; недостатня кількість кваліфікованих робітничих кадрів, що спричинено виїздом робітників за кордон та зниженням ролі й престижу робітничих професій серед молоді; недосконалість законодавства у сфері надрокористування з питання отримання спецдозволів тощо. Все це опосередковано призводить до перенасичення внутрішнього ринку менш якісною, проте дешевшою продукцією з-за кордону.

На думку доповідачів, для того, щоб область не була залежною від різних форс-мажорних обставин та могла більш гнучко реагувати на коливання економіки, пріоритетним повинен стати розвиток харчової промисловості, машинобудування, металургійного виробництва, виробництво гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції тощо.

Загалом, область пишається такими підприємствами-найбільшими експортерами як: ПАТ «Укрелектроапарат», ТОВ «Преттль-Кабель Україна», ТОВ «Сіріус Екстружен», ТОВ «Славутський комбінат «Будфарфор», ДП «Новатор», підприємства групи ТОВ «Красилівмаш», ТОВ «Модуль-Україна», ТОВ «ЮВЕНТА», ТОВ «МАНН+ХУММЕЛЬ ФТ УКРАЇНА» та іншими.

Всі вони демонструють на закордонних ринках здатність наших вітчизняних підприємств виробляти конкурентоспроможну продукцію, характеристики якої не лише не поступаються, а й в деяких випадках навіть перевершують закордонні аналоги.

Учасники заходу висловили сподівання, що озвученні пропозиції щодо можливих шляхів подолання нагальних проблем промислового сектору області будуть враховані Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України при розробці проекту Стратегії розвитку промисловості та відповідного Плану заходів до неї.

4 грудня 2019 року за результатами проведення Другого українського індустріального тижня в Україні буде проведено підсумковий форум у м. Київ на базі Торгово-промислової палати України в рамках проведення щорічного форуму «Нова індустріальна політика», під час якого заплановано обговорення результатів проведених у листопаді поточного року регіональних заходів.