25.11.2019 — 09:36

Волонтери «Творчої сотні «Рух до перемоги» підтримують бійців на передовій з початку  російської агресії

Оксана Радушинська не зупиняється на досягнутому – ця мужня, вольова та щира жінка. Вона завжди рухається вперед сама та надихає своїм життєвими вчинками однодумців на гарні та добрі справи задля захисників України.

Нещодавно з чергової, вже 46 поїздки з району проведення операції Об’єднаних сил, повернувся мистецько-волонтерський колектив громадської організації «Творча сотня «Рух до перемоги». Оксана Радушинська, а саме вона створила і очолює організацію, відома на Хмельниччині та за її межами громадський діяч, журналіст, письменниця та поетеса, автор численних видань для дорослих та дітей, кавалер ордену княгині Ольги ІІІ ступеня, лауреат багатьох премій. Вона єдина в Україні волонтерка-візочниця, яка регулярно починаючи з квітня 2014 року організовує волонтерсько-культурологічні поїздки спочатку до військових частин та на полігони, а згодом і на Схід.

– Навесні 14-го, коли всі небайдужі люди почали активно допомагати армії, я маючи досвід створення концертних програм та роботи з аудиторією, зібрала однодумців і ми організували концерт на військовому аеродромі. Сказати просто, що ми хвилювались – це нічого не сказати. Ми не знали як нас сприймуть військові. Але з першим акордом, з першою піснею, коли побачили захоплені очі глядачів у формі, зрозуміли що робимо потрібну справу, – розповідає Оксана Петрівна.

Маючи вже досвід виступів на полігонах та у пункті постійної дислокації військових частин, творчі волонтери в лютому 2015 року вирушили в гості до хмельницьких спецпризначенців на Луганщину. Саме там вони побачили вперше і блок – пости, і таку кількість людей зі зброєю. Враження було таке наче побували в іншому паралельному житті. Ось по Старобільську пересувається військова техніка, по тротуарах йдуть цивільні жителі, тут і військові в повному екіпіруванні і зі зброєю, а їм назустріч дітки з портфелями повертаються зі школи. Там же під час концерту перед земляками артисти побачили і першого пораненого бійця. – Це були дуже сильні емоційні враження і для мене особисто, і для моїх колег. Були звісно і сльози! Якось не вкладалось в голові, що те все відбувається з нами, з нашою країною, що йде справжня страшна війна, – пригадує Оксана Радушинська.

Колектив «Творчої сотні «Рух до перемоги» – це високопрофесійні артисти – працівники філармонії, школи мистецтв, студенти мистецьких вишів, творчі і яскраві особистості. А ще – військовослужбовці, для котрих музика та пісня є такою ж невід’ємною складовою життя, як і армійська служба. Разом вони щоразу створюють не просто концерт, а своєрідну літературно-музичну виставу, торкаючись основоположних тем нашого життя і найпотаємніших струн у душах своїх вдячних слухачів у одностроях.

За весь час творчої діяльності у творчих волонтерів склались дуже тісні і дружні стосунки з бойовими бригадами. Відвідуючи бійців вони стали свідками того, як змінюється армія і її забезпечення. Особливо це відчутно по зовнішньому вигляді захисників і по організації харчування. І це все і радує, і надихає внести і свій творчий внесок та духовно підтримати бійців. Повертаючись щоразу зі Сходу волонтери сподіваються, що можливо ця поїздка була остання, і війна закінчиться. Але такі реалії сьогодення, війна продовжується, тому і музика, і пісні, і вірші потрібні нашим захисникам. І ось тільки повернувшись, вони вже готуються до наступної подорожі. Хоча скажу чесно – важкувато стало збиратись в дорогу. Це ж і автобус потрібний, і заправити його, і хлопцям смаколики окрім творчості не завадять. Але волонтери мають добрих і щирих друзів і земляків, які нам допомагають з організацією чергової поїздки. Серед них і підприємці, і школярі, і прості пенсіонери.

За всі свої поїздки Оксана Петрівна зібрала величезний архів фотографій зроблених татом – Петром Онуфрійовичем, має сотні знайомих військових з різних частин і куточків України. Можливо з часом  все побачене і пережите ляже в основу чергової книги. Але це буде пізніше – після закінчення війни, а поки з’являються на світ вірші:

Ми переможемо, ми не зламаємось

Ми з Україною, ми підіймаємось.

Правдою – вірою ми переможемо!

Оксана Радушинська і волонтерський колектив «Творчої сотні «Рух до перемоги» не втомились за більш як п’ять років війни. Вони своїми шляхетними добрими справами і життєвими вчинками надихають своїм однодумців на підтримку українських захисників.

Фото Петро Радушинський  та Сергій Жмурко

#АрміяInform_Хмельницький