27.11.2019 — 16:51

В Хмельницькому науково-практична конференція лікарів акушер-гінекологів

26 листопада в конференц-залі Хмельницького міського перинатального центру відбулася науково-практична конференція лікарів акушер-гінекологів Хмельницької області на тему: «Етичний кодекс застосування гестагенів. Лікування та профілактика загроз ранніх термінів крізь призму доказової медицини».

Конференцію розпочала доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України, завідувач кафедри акушерства, гінекології та медицини плода НМАПО ім. П. Л. Шупика, Жук С.І. Виступ був присвячений грунтовному аналізу терапії прогестагенами та запобіганню викидню у вагітних жінок з клінічною загрозою аборту. Був зроблений особливий наголос на тому, що кров’янисті виділення зі статевих шляхів при загрозливому викидні не знижують ефективність лікування вагінальним мікронізованим прогестероном.

Другим виступав Медвідь В.І., професор, член-кореспондент НАМН України, доктор медичних наук, заслужений лікар України. Тема його виступу «Складні питання екстрагенітальної патології вагітних. У пошуках оптимальних рішень». Були розглянуті такі питання:

– Чи є вагітність припустимою для цієї пацієнтки ?

– Чи слід проводити зберігаючу терапію, якщо вагітність протипоказана ?

– Чи є однаковою тактика зберігаючої терапії у різні терміни вагітності?

– Якщо неможливо обрати тактику ведення вагітності, яка була би однаково прийнятною для матері та плода, чиїм інтересам надавати перевагу?

– Якщо лікування, якого потребує матір, є потенційно небезпечним для плода, чи слід його призначати?

– Якщо фахівець за профілем захворювання вагітної рекомендує кесарів розтин, але це суперечить нормативним документам, як вчинити?

Також був наданий глибокий порівняльний аналіз суттєвих відмінностей брендових препаратів (оригінальних), дженеріків та гібридних препаратів, що було підтверджено клінічними дослідженнями.

Виконавчий директор редакції журналу «Жіночий лікар» Мартиненко Л. порушила питання, що стосуються правового захисту перш за все оперуючих акушер-гінекологів. Були проаналізовані конкретні судові розгляди скарг пацієнтів. Присутні ознайомлені з юридично правильною тактикою спілкування лікарів та слідчих. Зокрема був зроблений наголос на тому, що у кабінет до слідчого бажано заходити з адвокатом, який вже спеціалізується на справах медичного профілю. Будь-яка медична документація видається слідчому лише після пред’явлення постанови суду про таке рішення, копія постанови суду залишається в лікарняному закладі. В іншому випадку це є порушення закону про медичну таємницю.

На завершення конференції виступила заступник директора ДОЗ ОДА Косовська Т.П. Вона висловила вдячність всім присутнім за їх напружену працю та особливо подякувала керівництву міського перинатального центру за системну роботу по організації щорічних науково-практичних конференцій для лікарів акушер-гінекологів, що спрямовані на їх постійне фахове зростання.

За інформацією Депаратаменту охорони здоров’я ОДА