09.01.2020 — 16:06

В облдержадміністрації презентували положення законопроєктів, що визначатимуть засади адміністративно-територіального устрою

Сьогодні в облдержадміністрації директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак презентував основні напрацювання робочої групи при Мінрегіоні щодо шляхів подальшої реалізації реформи адміністративно-територіального устрою. Участь в зустрічі взяли голова облдержадміністрації Дмитро Габінет та голова обласної ради Михайло Загородний, заступники та радники голови облдержадміністрації, керівники окремих структурних підрозділів ОДА.

Юрій Ганущак розповів присутнім про основні положення законопроєктів “Про місцеве самоврядування” та “Про місцеві державні адміністрації”, які розроблені у Мінрегіоні та незабаром будуть представлені на розгляд Верховної Ради України. Як зауважив експерт, наразі триває обговорення цих проєктів і деякі положення перебувають на стадії доопрацювання, а тому пропозиції та думки регіонів щодо тих чи інших варіантів вирішення питань будуть взяті до уваги при формуванні остаточного документу.

Норми цих законів регулюватимуть роботу префектів, розмежування повноважень між органами державної вдали та органами місцевого самоврядування, визначатимуть, які функції будуть виконувати на базовому та субрегіональному рівні адмінтерустрою,  особливості формування бюджетів, тощо. Юрій Ганущак наголосив, що дані законопроєкти описують загальні принципи та підходи до розмежування повноважень різних рівнів влади, деталізацію забезпечуватимуть шляхом розробки та прийняття спеціального законодавства. За його словами, аби завершити розпочаті реформи, необхідно не лише приймати зміни до Конституції України, а й ще близько 200 секторальних законів, які чітко формуватимуть сфери відповідальності та важелі контролю за дотриманням законодавства органами місцевого самоврядування та місцевими державними адміністраціями.

Експерт знову наголосив, що бачення щодо створення в області трьох одиниць субрегіонального рівня залишається незмінним. Серед змін, які внесли до початкових проєктів – збільшення терміну повноважень префектів (5 років) та скасування положення про обов’язковість ротації їх на посадах. Однак горизонтальна ротація, тобто в межах області, передбачається для керівників районів. Буде сформовано кадровий резерв фахівців, що зможуть претендувати на посади префектів субрегіонального рівня. Лише після відпрацювання певного терміну у різних районах вони згодом можуть бути призначені на посаду обласного рівня.

Більш детально із нормами цих законопроєктів можна ознайомитися у презентації.

На завершення очільники області поцікавилися у Юрія Ганущака про плани урядовців щодо можливості пілотування проєкту впровадження нової моделі адмінтерустрою. Експерт зауважив, що хоча це питання остаточно не вирішене, існує велика імовірність, що саме такий механізм відпрацювання моделі і буде застосований. При цьому він додав, що Хмельниччина якраз є однією із тих небагатьох областей, де реформа децентралізації була найбільш ефективно втіленою. Також практично відсутня політична чи будь-яка інша заангажованість на базовому рівні, яка може створювати додаткові проблеми та перепони нормальній роботі, що спостерігається у переважній більшості регіонів України. Саме це, на його думку, дає підстави  Хмельниччині упевнено претендувати на участь у пілотному проєкті нової моделі адміністративно-територіального устрою.