31.01.2020 — 11:08

Інспекторів праці ОТГ навчали, як ефективно реалізовувати надані повноваження у сфері праці

За ініціативи Управління Держпраці у Хмельницькій області та за підтримки Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації відбувся практичний семінар для інспекторів праці органів місцевого самоврядування щодо здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю. Участь у заході взяли представники Головного Управління Пенсійного фонду України в області, Головного управління ДПС у Хмельницькій області, інспектори праці міських рад та об’єднаних територіальних громад.

Начальник Управління Держпраці у Хмельницькій області Олексій Глушаков звертаючись до присутніх зазначив: «На сьогодні, уже 42 інспектора праці ОТГ Хмельниччини мають відповідні посвідчення для реалізації повноважень у сфері праці. Основна увага яких має бути зосереджена на роботі з легалізації трудових відносин, виявлення неоформлених працівників, проведенні з цих питань контрольних заходів, а також притягненню роботодавців-порушників до відповідальності. Адже, неоформлені належним чином трудові відносини впливають і на мешканців громади, «тіньова» зайнятість призводить до ненадходження податків до місцевих бюджетів, які б допомагали громаді розвиватись і підтримувати реалізацію програм соціально-економічного розвитку, програм охорони здоров’я, освіти, культури та соціального розвитку».

У свою чергу начальник ГУ Пенсійного фонду у Хмельницькій області Ольга Заярнюк, зазначила: «В області відпрацьовано ефективний механізм співпраці головного управління Пенсійного фонду з інспекторами Управління Держпраці, органів місцевого самоврядування, в частині обміну інформацією з метою легалізації трудових відносин. Працівники Пенсійного фонду приймають участь в інформаційній кампанії щодо подолання незадекларованої праці та готові і надалі спільно з Держпраці проводити  інформаційно-роз’яснювальну  роботу з метою підвищення рівня знань працівників щодо оформлення трудових відносин».

В ході заходу було зазначено, що головним управлінням Пенсійного фонду в області щомісячно здійснюється моніторинг відомостей реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, що містять ознаки використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю, які систематично передаються до Управління Держпраці.

Під час форуму розглянуто результати роботи Головного управління ДПС у Хмельницькій області щодо детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення. Наголошено на плідній взаємодії з Управлінням Держпраці у даному напрямку та закликано до співпраці ОТГ. Зокрема, впродовж минулого року за актами перевірок податкової служби Управлінням Держпраці винесено постанов про накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення близько 4 мільйонів гривень.  Зазначено, що інспекційні відвідування проводяться за інформацією податкової служби, а саме – невідповідність кількості працівників роботодавця обсягам виробництва (виконаних робіт, наданих послуг) до середніх показників за відповідним видом економічної діяльності; – факти порушення законодавства про працю, виявлені в ході здійснення повноважень; – факти провадження господарської діяльності без державної реєстрації у порядку, встановленому законом, як суб’єкта господарювання.

Окремо, розглянуто результати проведення в органах місцевого самоврядування області виїзних перевірок щодо нагляду за додержанням законодавства про працю. Звернуто увагу інспекторів праці ОТГ на типових порушеннях та помилках в ході здійснення контрольних повноважень з питань праці, що допускаються органами місцевого самоврядування.  Наголошено на законодавчих змінах щодо здійснення контролю за додержанням законодавства про працю відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 4 грудня 2019 р. № 1132.

На завершення семінару-навчання Олексій Глушаков закликав інспекторів праці ОТГ активізуватись та посилити роботу щодо виявлення «тіньової» зайнятості та незадекларованої праці не лише під час виконання окремих доручень Уряду про вжиття заходів щодо детінізації зайнятості. Додавши, що тільки спільна активна щоденна та скоординована робота інспекторів праці громад Хмельниччини, Управління Держпраці, державної податкової служби, пенсійного фонду сприятиме легалізації трудових відносин та детінізації заробітної плати.