05.02.2020 — 09:00

Хмельницький обласний художній музей потрапив в ТОП-10 артмайданчиків України

Портал Zruchno.Travel склав список прогресивних артмайданчиків України. Поряд з такими відомими музейними гігантами як PinchukArtCentre та Центр сучасного мистецтва М17 – Хмельницький обласний художній музей, що розміщується на вулиці Проскурівській, 47.

“Хмельницький обласний художній музей вважають одним із перших в Україні музеїв сучасного мистецтва. Він був заснований на початку 1990-х років з акцентом саме на висвітлення напрямів сучасного українського художнього мистецтва. Завдяки цьому музей на сьогодні володіє багатьма яскравими його взірцями, серед яких роботи Івана Марчука, Андрія Антонюка, Опанаса Заливахи”, – вказано про наш музей на сайті.

До списку також увійшли: приватний музей сучасного мистецтва у Києві, Харківська муніципальна галерея, галерея NT-Art в Одесі, Вінницький експериментальний центр сучасного мистецтва, музей сучасного мистецтва родини Корсаків на Волині, галерея “Дзиґа” у Львові, Чернігівський музей сучасного мистецтва “Пласт-Арт”.

Довідково:

Комунальний заклад культури Хмельницький обласний художній музей (ХОХМ) – досить молода культурна інституція у порівнянні із іншими музеями України. Знаменно, що історія музею є синхронізованою із історією демократичних змін у нашій країні. Він був заснований на підставі постанови Ради Міністрів УРСР №2 від 2.01.1986 року, тобто за часів перших тенденцій до демократизації суспільства – так званої «Перебудови». Для відвідувачів 6 залів музею, арт-вітальня та арт-хол (загальна площа близько 700 кв.м) було відкрито за рік після оголошення Незалежності Української держави – 30 серпня 1992 року. Розташовується ХОХМ в будинку, зведеному 1903 року для Проскурівського відділення Південно-Російського промислового банку на центральній вулиці біля головної міської площі.

Музейним фахівцям завдяки організації виставок, фестивалів, акцій, симпозіумів, арт-резиденцій та планових закупівель вдалося сформувати мистецьку колекцію, котра на сьогодні об’єктивно є невід’ємною складовою історії українського мистецтва ХХ-ХХІ століття (близько 7000 експонатів понад 900 митців та мисткинь). Музейна збірка є однією з найцілісніших та найрепрезентативніших в Україні. Втім, за майже 34 роки своєї діяльності, інституція зарекомендувала себе і як музейний осередок, і як сучасна культурна платформа, що динамічно модернізується.

Сьогоднішній ХОХМ – це більше, ніж академічний заклад, що колекціонує, зберігає, досліджує та експонує твори мистецтва, котрі належать народу України. Музей – це спільний культурний простір, в житті якого можуть брати участь і фахівці, і всі бажаючі. Музей пропонує:

концептуальні експозиції творів мистецтва з музейної колекції (ХІХ-ХХІ століття);

виставки найкращих митців України та закордону (персональні, групові, кураторські проекти);

вернісажі та фінісажі виставкових проектів (урочисті відкриття і закриття виставок із культурною програмою та фуршетом);

мистецькі інтерактивні екскурсії для дітей і дорослих (інформація про мистецтво у відповідній до віку та обізнаності відвідувачів формі з елементами квестів, руханок, дискусій);

культурно-мистецькі події в залах та у Музейному дворику (концерти, читання, презентації, вистави, дефіле, спілкування, пленери, кавування);

фотосесії в фотозонах, у Музейному дворику, в залах (мобільним телефоном – вільно, фотокамерою – за окремою домовленістю);

artist talks (зустрічі з митцями із переглядом їх творчих здобутків);

кураторські екскурсії (ексклюзивні екскурсії авторів-кураторів виставкових проектів);

дискусійні панелі, семінари, тренінги, конференції, воркшопи з культурно-мистецької та суспільно важливої проблематики;

нічні екскурсії (театрально-перформативні авторські заходи);

гостьові заходи (корпоративні та сімейні свята із розважально-освітніми елементами);

волонтерство або навчальна практика-стажування під час масштабних та поточних музейних заходів;

сувенірна та поліграфічна музейна продукція;

майстер-класи з живопису, малюнка, дизайну, декоративно-прикладного мистецтва, а саме гончарство, витинання, асамбляж, декупаж, декоративний розпис, скетчинг, тощо;

освітні та дослідницькі спецпрограми (мистецькі уроки, лекції, користування літературою музейної бібліотеки, ознайомлення з внутрішньомузейною роботою та окремими творами з фондів за попередньою домовленістю);

індивідуальні екскурсії, освітні програми, гра на музейному роялі;

зустрічі «Клубу друзів ХОХМ» (закриті засідання для членів Клубу в формі сніданків, вечерь та фуршетів із спілкуванням на мистецькі, культурні, суспільні теми, з музично-мистецькою програмою та запрошеними гостями – знаними меценатами, митцями, діячами сучасної культури).

Окрім поточних заходів, художній музей щорічно організовує та проводить круглі столи в рамках обговорення із громадськістю актуальних питань взаємодії з нашою інституцією, музейний мистецький фестиваль «ARTколаж» та обласний мистецький конкурс ім. Людмили та Миколи Мазурів «Подільська палітра» для обдарованих дітей та молоді.

Динамічність, прогресивність та відкритість до інновацій в контексті міжнародних музейних трендів останніх десятиліть – актуальні маркери роботи Хмельницького обласного художнього музею впродовж останніх років. Це підтверджують схвальні відгуки як авторитетних видань та фахівців культурно-мистецького сектору України, так і невпинне якісне та кількісне збільшення кола споживачів культурного продукту та послуг ХОХМ.