10.02.2020 — 10:47

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області інформує

Порушення порядку видачі та продовження листків непрацездатності завдають значних фінансових збитків бюджету Фонду соціального страхування України. Тому одним з пріоритетних напрямків роботи управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області є питання забезпечення дієвого контролю за обґрунтованістю видачі та продовження листків непрацездатності, запобігання порушенням законодавства під час видачі (продовження) листків непрацездатності застрахованим особам у закладах охорони здоров’я області.

Відповідна робота фахівцями відділу перевірки обґрунтованості видачі листків непрацездатності управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області проводиться у відповідності до посадових інструкцій та щоквартальних планів роботи відділу.

Протягом 2019 року проведено 39 планових та 61 позапланова перевірка лікувально-профілактичних закладів області, за результатами яких складено відповідні довідки.

Всього було перевірено 5 045 листків непрацездатності. У 276 випадках було виявлено порушення Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 № 455, що становить 5,5% від кількості перевірених листків непрацездатності. Із них, у 44 випадках підтверджено необґрунтовану видачу листків непрацездатності на 288 днів та 100 необґрунтовано продовжених листків непрацездатності на 266 днів.

У 680 листках непрацездатності виявлено порушення Інструкції про порядок заповнення листків непрацездатності, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування  з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Притягнуто до дисциплінарної відповідальності 8 лікарів, які порушили правила оформлення, порядок видачі та продовження листків непрацездатності.

За результатами аналізу списків тривало та часто хворіючих по підприємствах, занесених до єдиної інформаційно-аналітичної системи Фонду соціального страхування України, з’ясовуються причини росту рівня захворювання серед застрахованих осіб та розробляються заходи, спрямовані на профілактику та зменшення рівня захворюваності.

Контроль за перебуванням на лікуванні потерпілих на виробництві здійснюється на підставі щомісячних звітів відділень по списках потерпілих на виробництві, які перебувають на лікуванні у закладах охорони здоров’я. Це дає можливість контролювати терміни тимчасової непрацездатності по кожному випадку окремо, проводити аналіз своєчасності направлення хворих на МСЕК та їх висновків.

За результатами виявлених порушень порядку видачі та продовження листків непрацездатності було направлено 30 претензій до закладів охорони здоров’я на загальну суму 85 742 грн (у 2018 році – на 58 600 грн). Загальна сума відшкодованих коштів бюджету Фонду за 2019 рік склала 66 487 грн (за 2018 рік – 53 535 грн). Сума коштів, на яку попереджена виплата по необґрунтовано виданим та продовженим листкам непрацездатності становить 61 897 грн (у 2018 році – 46 500 грн).

Фахівці відділу перевірки обґрунтованості видачі листків непрацездатності управління взяли участь у 76 засіданнях комісій МСЕК, де розглядались питання продовження лікування застрахованим особам та видачі  (продовження) листків непрацездатності або встановлення ступеню стійкої втрати працездатності.

Проведено 53 лекцій та семінарів з керівниками, головними бухгалтерами та головами комісій (уповноважених) із соціального страхування підприємств, установ та організацій щодо порядку оформлення та видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність застрахованих осіб.

У закладах охорони здоров’я за результатами перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності було проведено 88 семінарів та лекцій з розгляду виявлених порушень, стану експертизи тимчасової непрацездатності у медичних закладах, посилення контролю за обґрунтованістю видачі та продовження документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність.

На даний час спеціалістами управління продовжується відповідна робота по контролю за обґрунтованістю видачі листків непрацездатності обласними закладами охорони здоров’я, надається методична та практична допомога спеціалістам відділень управління, страхувальникам, застрахованим особам та лікарям медичних установ, що набуває особливого значення в умовах реформування медичної галузі в Україні.