13.02.2020 — 10:54

У Києві за підтримки США почалися семінари з розбудови системи національної стійкості за принципами НАТО

У вівторок 11 лютого, у Києві розпочався курс практичних семінарів з розбудови національної системи стійкості згідно з принципами та рекомендаціями НАТО, організований Урядовим офісом з координації європейської та євроатлантичної інтеграції за підтримки Офісу оборонного співробітництва США.

Про це повідомляє Урядовий офіс з координації європейської та євроатлантичної інтеграції.

У відкритті курсу взяли участь тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін, в.о. голови Урядового офісу з координації європейської та євроатлантичної інтеграції України Олексій Генчев, директор Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Литвиненко.

У першому з серії семінарів із залученням експертів США взяли участь 70 українських фахівців з понад 20 державних установ, зокрема, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства оборони, Міністерства юстиції, Міністерства розвитку громад та територій, Ради національної безпеки та оборони України, Служби безпеки України, Державної інспекції ядерного регулювання, Урядового офісу з координації європейської та євроатлантичної інтеграції, Національного інституту стратегічних досліджень.

Темою стали підходи НАТО та окремих країн до забезпечення стійкості, роль і місце у системі стійкості кожного з державних органів, їхні функції та розподіл відповідальності.

“Ми живемо у світі багатовимірних викликів. Але держава здатна – і зобов’язана – бути стійкою та готовою до будь-яких сценаріїв, якщо вона піклується про громадян. Громадяни України мають почуватися у безпеці. Для цього ми створюємо національну систему стійкості відповідно до найкращих практик та рекомендацій НАТО”, – заявив у зверненні до учасників семінару Віце-прем’єр-міністр з європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба.

Дмитро Кулеба зауважив, що важливим кроком подальшої роботи буде створення законодавчого підґрунтя системи національної стійкості, а за результатами курсу буде розроблена концепція Національної системи стійкості. Він також подякував американським партнерам за незмінну підтримку і готовність до співпраці у найважливіших для України сферах.

Довідково

На Варшавському саміті 2016 року країни НАТО визначили посилення стійкості одним з пріоритетів діяльності Альянсу, встановивши перелік з семи базових критеріїв НАТО для оцінки цивільної готовності суспільства: гарантована дієвість Уряду і критично важливих урядових послуг; стійке постачання енергії; здатність ефективно діяти у разі неконтрольованого переміщення людей; стійкі джерела води і продуктів харчування; здатність реагувати на ситуації з масовими втратами; стійкі системи зв’язку; стійкі транспортні системи.

Національна система стійкості передбачає формування комплексного механізму, який включатиме в себе етапи оцінки ризиків, планування та навчань, узгоджені протоколи реагування на кризову ситуацію та відновлення до початкового стану.

Положення щодо розбудови національної системи стійкості також включено до Програми дій Уряду та Річної національної програми на 2020 рік.