14.02.2020 — 17:00

Роман Примуш провів засідання Координаційної ради зі сприяння формуванню регіональної екологічної мережі, розвитку заповідної справи та збереження біорізноманіття

Сьогодні під головування першого заступника голови адміністрації Романа Примуша проведено засідання Координаційної ради зі сприяння формуванню регіональної екологічної мережі, розвитку заповідної справи та збереження біорізноманіття. На розгляд порядку денного виносилося питання про визначення об’єктів природно-заповідного фонду з переліку зарезервованих для наступного заповідання з метою збереження та розширення площі природно-заповідного фонду області.

Розпочинаючи засідання, Роман Примуш відмітив, що Хмельницька область є однією з найбільш цікавих в природоохоронному плані, адже природно-заповідний фонд Хмельниччини є унікальним оселищем рідкісних видів, більшість з яких охороняються на міжнародному та європейському рівні і становлять особливу цінність за умов заповідання.

Відтак, додав Роман Борисович, метою сьогоднішнього зібрання є вирішення питання розширення площі природно-заповідного фонду та збереження існуючих заповідних об’єктів Хмельниччини, а також планування роботи на 2020-2021 роки.

Слово для доповіді було надано директору Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації – Тетяні Дзюблюк.

Тетяна Василівна проінформувала, що у структурі природно-заповідного фонду Хмельницької області нараховується 523 об’єкти загальною площею 328,5 тис. гектарів. Під охорону взяті унікальні за своїми ландшафтами, багатством рослинного і тваринного світу, природні комплекси. На їх територіях зростає більше 150 видів рідкісних рослин для області та таких, що потребують особливої охорони, 116 видів є червонокнижними.

42 об’єктам природно-заповідного фонду надано загальнодержавний статус та 481 – місцевого значення.

Так, Департаментом у 2019 році розроблено проєкт створення комплексної пам’ятки природи місцевого значення «Гусикова гора» площею 97,3 га Городоцького району. 20 грудня 2019 року сесією Хмельницької обласної ради прийнято рішення «Про створення об’єкта природно-заповідного – комплексної пам’ятки природи місцевого значення «Гусикова гора».

Другим об’єктом для заповідання був зоологічний заказник місцевого значення «Яцковецький» площею 70 га. На даний час необхідний пакет документів для заповідання даного об’єкту передано в обласну раду для розгляду на засіданні чергової сесії.

Також 25 березня 2020 року винесено питання на розгляд чергової сесії щодо заповідання 12 об’єктів природно-заповідного фонду на території м. Хмельницький.

Директор Департаменту зауважила, що дані об’єкти природно-заповідного фонду, що представлені у переліку зарезервовані ще у 1992-1995 роки. Відтак, за її словами, існує можливість, що ці об’єкти є втраченими. Тому необхідно вирішити питання щодо заповідання або можливості скасування їх статусів.

Підсумовуючи сказане, перший заступник голови адміністрації відмітив, що саме створення нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду можна назвати не лише основним, але і найбільш ефективним механізмом в процесі охорони природних екосистем, унікальних природних територій, ландшафтів та рідкісних видів рослин і тварин.

“На сьогоднішній день більшість територій та об’єктів природно-заповідного фонду Хмельниччини перебувають у незадовільному стані, відсутня інформація щодо сучасного стану біорізноманіття на території заповідних об’єктів, не дотримується режим територій, не здійснюється їх охорона та збереження. Для забезпечення інформованості та екологічного виховання населення, підвищення ефективності роботи природоохоронних установ та організацій на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду встановлюються інформаційні та охоронні знаки, проте на більшості територій вони відсутні або перебувають у незадовільному стані”, – сказав Роман Борисович.

Відтак, Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації рекомендовано підготувати проєкт звернення до органів місцевого самоврядування з пропозицією щодо передбачення виділення коштів з місцевих бюджетів для упорядкування об’єктів природно-заповідного фонду на підвідомчих територіях, облаштування їх інформаційними та охоронними знаками.