02.03.2020 — 14:11

Дмитро Габінет: Без передачі повноважень та відповідальності на місця успішний подальший розвиток нашої країни є неможливим

Сьогодні у Вінниці за участю радника Прем’єр-міністра України з питань децентралізації Івана Лукері, народних депутатів Віталія Безгіна, Лариси Білозір, Аліни Загоруйко, представників місцевого самоврядування, профільних асоціацій, експертів та громадськості Вінницької, Тернопільської та Хмельницької областей відбулося публічне обговорення пропозицій щодо внесення змін до Конституції України «Конституційне забезпечення децентралізації в Україні – 2020». Хмельниччину на заході представили голова облдержадміністрації Дмитро Габінет та його заступник Сергій Ткачук, голова обласної ради Михайло Загородний, голови окремих громад та міст обласного значення, керівник Хмельницького регіонального офісу ULEAD Дмитро Василенко.

Вітаючи учасників заходу, Дмитро Габінет зауважив, що сьогодні реформа децентралізації вийшла на фінішну пряму. “Можливо, це одна з найкращих реформ, яка реалізовувалася протягом останніх років, бо ми прекрасно розуміємо, що без передачі повноважень на місця, а головне, і передачі відповідальності на місця успішний подальший розвиток нашої країни є неможливим, – зауважив очільник Хмельниччини. – Сьогодні тут зібралися представники трьох областей і я впевнений, що кожна з них має величезні напрацювання, які продиктовані безпосередньо практикою реалізації реформи децентралізації.”

Дмитро Габінет висловив сподівання, що саме у такому форматі вдасться сформулювати консолідовану позицію Подільського макроекономічного регіону та представити її вищим органам державної влади, щоб вони з урахуванням пропозицій усіх регіонів України прийняли зважене правильне рішення, яке дасть можливість для розвитку.

“У Хмельницькій області є багато напрацювань, бо вона з самого початку була у числі лідерів з формування громад. На сьогодні є різні підходи щодо законопроекту про зміни до Конституції України, який був внесений Президентом України, – зазначив посадовець. – Є багато нюансів, на які треба звернути увагу, і головна платформа, основа для пошуку компромісу має бути саме за столом переговорів. Я впевнений, що ми сьогодні плідно попрацюємо та запропонуємо якісне бачення нашого регіону щодо конституційної реформи.”

На важливості публічного обговорення та широкого залучення громадськості до діалогу наголосив і Віталій Безгін. За його словами, саме відсутність якісного діалогу центральної влади з місцевою стала основною причиною провалу попередніх проекти змін до Конституції в частині децентралізації.

“Зараз ми цю помилку виправляємо. Оновлені правила гри, які дозволять змінити систему врядування в країні на краще, маєте напрацювати саме ви. Це має бути законопроект представників місцевого самоврядування. Щоб почути, зібрати і проаналізувати ваші думки, ми працюємо в регіонах. Разом з вами ми маємо створити країну громад, країну спроможності», – сказав народний депутат України.

Звертаючись до присутніх, народний депутат України Лариса Білозір наголосила, що не можна робити реформу місцевого самоврядування без місцевого самоврядування: “Ми хочемо почути вашу позицію по усіх питаннях, яких стосуватимуться зміни: це і місцеві бюджети, і нагляд за законністю рішень місцевого самоврядування, повноваження і права місцевого самоврядування та інші. Саме ви втілюватимете майбутні зміни у своїх громадах, тому ваша думка для нас важлива”.

Радник Прем’єр-міністра України Іван Лукеря в свою чергу висловив упевненість, що завершити процес створення спроможних громад без змін до Конституції можна, але закінчити децентралізацію та створити ефективну систему влади на усіх рівнях – ні. Він  При цьому він наголосив, що майбутній проект конституційних змін має бути сприйнятий місцевими лідерами – головами громад, місцевими депутатами.

З описом проблем, метою змін та нормами законопроєкту, які обговорюються в регіонах, можна ознайомитися за посиланням.

Планується, що 10 березня представники місцевого самоврядування з усіх регіонів ще раз зберуться у Києві, аби підсумувати результати публічних обговорень. Далі до процесу долучаться конституціоналісти та парламентські фракції, які готуватимуть текст майбутніх конституційних змін. Наступний етап – внесення законопроекту змін до Конституції України на розгляд Верховної Ради.

За матеріалами decentralization.gov.ua