18.04.2020 — 09:00

18 квітня в Україні відзначається День довкілля

За традицією, у третю суботу квітня, починаючи із 1998 року, в Україні відзначається День довкілля, що має на меті проведення заходів, спрямованих на поліпшення стану навколишнього середовища.

День довкілля відзначається згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» від 06.08.1998 року № 855/98. У 2020 році цей День припадає на 18 квітня.

Свято було задумано на честь Стокгольмської конференції з довкілля, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху, оскільки цього дня була заснована UNEP (United Nations Environment Network) – Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором і ідеологом всесвітнього Дня довкілля.

Довкілля – це всі живі та неживі об’єкти, що природно існують на Землі або в деякій її частині. Земля, вода, повітря, флора і фауна – все це довкілля, на стан якого впливає маса чинників – від кинутого на землю недопалка, папірця до величезних сміттєзвалищ і височезних труб промислових комплексів, що отруюють ядучим димом повітря мегаполісів; від убитого заради бивнів слона десь у Центральній Африці до вирубаних декількох гектарів лісу у Закарпатті.

Головну загрозу довкіллю становить людина – її байдужість, безкультур’я і безмежна жадібність. Сьогодні екологічні проблеми є одними з найважливіших і визначають рівень благополуччя всієї цивілізації й, зокрема, нашої країни. За цей час вже склалися своєрідні традиції проведення даного Дня. Державні установи, громадські організації, пересічні жителі проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, а саме: здійснення заходів з ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ, прибирання і приведення у належний стан прибудинкових територій, парків, скверів, дитячих, спортивних і господарських майданчиків, вулиць доріг, тротуарів, очищення водних джерел, прибережних захисних смуг, озеленення, збереження заповідних об’єктів та поширення екологічних знань.

Долучитися до дня довкілля просто, іноді достатньо і невеликого кроку, що матиме великий вплив на стан довкілля. Приділяти увагу санітарному стану слід не тільки навесні, а впродовж всього року.

Чистота нашої землі – у наших руках! Зберегти красу природи, сприяти її оновленню – завдання кожної людини.

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації