18.06.2020 — 12:17

Відбулося засідання колегії Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції

17 червня відбулося засідання колегії Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) під головуванням начальника міжрегіонального управління Анатолія Буряченка.

Про стан здійснення Центрально-Західним міжрегіональним управлінням державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань протягом 5-ти місяців 2020 року доповіла в.о. начальника управління державної реєстрації Ольга Гудзь.

Вона повідомила, що протягом 5-ти місяців 2020 року, відповідно до покладених завдань, а також розглянувши результати роботи, до відділів державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань у Вінницькій, Житомирській та Хмельницькій областях управління державної реєстрації надійшло на розгляд 725 комплектів документів щодо державної реєстрації громадських формувань. Зокрема, до Хмельницької області – 164 документа, з яких через центри надання адміністративних послуг – 37, електронний сервіс «Он-лайн будинок юстиції» – 3.

З усієї кількості розглянутих документів, зокрема, у Хмельницькій області прийнято 149 позитивних рішень про державну реєстрацію, що становить 90,9 % та 15 рішень про відмову у державній реєстрації або 9,1 %. За звітний період вказаними вище відділами у трьох областях зареєстровано 167 громадських формувань, з них 122 громадських об’єднань; прийнято рішень про припинення 104 громадських формувань.

Доповідач зауважила, що  протягом 5-ти місяців поточного року міжрегіональним управлінням реєстраційні дії щодо державної реєстрації стосовно організацій роботодавців та їх об’єднань, творчих спілок, постійно діючих третейських судів не проводилися.

Ольга Гудзь зазначила, що на виконання вимог частини 6 статті 25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» міжрегіональним управлінням проведено моніторинг Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань щодо виявлення підстав для проведення спрощеної процедури державної реєстрації припинення юридичної особи шляхом її ліквідації.

Доповідач відмітила, що з метою підвищення якості надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації громадських формувань з адміністраторами центрів надання адміністративних послуг проведено 23 семінарів та навчань.

Також Ольга Миколаївна проаналізувала стан виконання Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» міжрегіональним управлінням протягом 5-ти місяців 2020 року, зазначивши що за вказаний період зареєстровано/перереєстровано 4 друкованих засоби масової інформації.

Окремо було проаналізовано роботу із забезпечення державної реєстрації статутів територіальних громад, зауваживши, що протягом звітного періоду міжрегіональним управлінням зареєстровано 3 статути територіальних громад.

В продовження колегії, начальник відділу розгляду звернень та забезпечення діяльності комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації управління державної реєстрації Інна Возборська проінформувала про стан розгляду скарг у сфері державної реєстрації Колегією з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єктів державної реєстрації Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) протягом 5-ти місяців 2020 року.

Доповідач проінформувала, що станом на 10 червня 2020 року до Центрально-Західного міжрегіонального управління надійшло на розгляд 25 скарг на рішення, дії або бездіяльність державних реєстраторів, суб’єктів державної реєстрації,  за наслідками розгляду яких, Колегією прийнято  відповідні рішення.  Зокрема, скарги надійшли:

 ➡ – у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень -16;

➡ – у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань – 9.

Доповідач проаналізувала окремі аспекти прийнятих Колегією рішень. Також зазначила, що протягом вказаного періоду розглянуто 160 звернень фізичних та юридичних осіб з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та бізнесу.

Інна Анатоліївна наголосила, що міжрегіональним управлінням вживаються заходи щодо сприяння обізнаності громадян щодо окремих аспектів державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, щодо можливості адміністративного оскарження рішень, дій або бездіяльності державних реєстраторів, тощо. Так, протягом звітного періоду на офіційній сторінці Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) в соціальній мережі Фейсбук періодично публікується актуальна інформація в сфері державної реєстрації, розміщено 69 інформаційних матеріалів у місцевих Інтернет – виданнях.

Серед іншого учасники колегії розглянули питання про стан роботи відділу взаємодії з суб’єктами державної реєстрації та підвищення кваліфікації державних реєстраторів Управління державної реєстрації протягом 5 місяців 2020 року та стан дотримання відділами державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління вимог Порядку, умов і строків зберігання книг державної реєстрації актів цивільного стану, метричних книг у відділах державної реєстрації актів цивільного стану та їх передачі до державних архівів

 За результатами обговорення були прийняті відповідні рішення.