01.07.2020 — 14:00

На базі Хмельницького професійного ліцею електроніки запрацював сучасний STEM Центр

Два роки тому за результатами засідання конкурсної Комісії з відбору проектів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу у рамках виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики — Підтримки регіональної політики України, за програмою регіонального розвитку «Розвиток людського капіталу» п’ять закладів профтехосвіти Хмельниччини увійшли до переліку проектів-переможців конкурсного відбору.  Серед них був і Хмельницький професійний ліцей електроніки.

Навчальний заклад отримав фінансування у розмірі 4 млн.грн. на реалізацію важливого для області проекту регіонального розвитку “Стимулювання розвитку новаторської та раціоналізаторської роботи в навчальному закладі як один з факторів підвищення якості підготовки робітничих кадрів для потреб регіону”. За час, що минув, в рамках цього проекту на базі ліцею було створено сучасний STEM Центр, а днями відбулося його офіційне відкриття.

STEM – це перші літери англійських слів S – science, T – technology – Е-engineering – М-mathematics. Цим терміном зазвичай позначають напрям освіти, що поєднує природничі науки (Science), технології (Technology), технічну творчість (Engineering) та математику (Mathematics). Це перше відкриття такого центру в професійно технічних закладах нашої області.

До складу STEM центру входять лабораторія та майстерні з ремонту комп’ютерної та оргтехніки; радіомеханіків (налаштування сучасної радіотелевізійної апаратури супутникового телебачення та цифрового ефірного обладнання і мобільних телефонів) та майстерня слюсарів електриків-монтажників охоронно пожежної сигналізації.

Закуплено найсучасніше обладнання: комп’ютери, інтерактивні комплекси, 3D-принтер, плотер, сучасні паяльні станції, осцилографи, генератори сигналів та монтажний інструмент на кожне робоче місце учня та проведений капітальний ремонт в приміщеннях. Крім кращого засвоєння знань та вмінь, на базі  центру учні та інші здобувачів освіти зможуть вивчати робототехніку, ЗD-моделювання, основи програмування та основи інформаційної безпеки, навчитись ремонтувати комп’ютерну техніку, радіотелевізійну апаратуру, встановлювати супутникові антени та налаштовувати цифрове ефірне телебачення Т2, встановлювати охоронно-пожежної сигналізації та автосигналізації та багато іншого.

Відкриття центру дозволить ліцею значно підвищити рівень підготовки майбутніх робітничих кадрів та готувати висококласних фахівців, які будуть затребувані на ринку праці області.