03.07.2020 — 11:32

3 липня – День без поліетилену в Україні

Пластикові пакети, а також пластик одноразового використання (пляшки, соломинки, упаковка для їжі тощо) – найбільш поширені відходи, які внаслідок недбалої поведінки людей потрапляють до навколишнього середовища і завдають значної шкоди екосистемі планети.

Весь світ спостерігає негативні наслідки життєдіяльності людини. Це один з найпоширеніших видів пластикових відходів, що засмічує довкілля. Викинуті пакети знаходяться досить тривалий час і не піддаються біологічному розкладанню. Таким чином, вони утворюють стійке забруднення, їх складно збирати – пакети розносяться вітром по вулицях, полях, лісах та водних об’єктах. Щорічно тисячі тварин і птахів гинуть від поїдання пакетів.

За даними ООН, щороку у світі використовують 5 трильйонів поліетиленових пакетів. При цьому щорічно до океану потрапляє 8 мільйонів тонн пластикової тари, у тому числі, й поліетиленових пакетів. Для боротьби із забрудненням ними навколишнього середовища застосовуються різні заходи, і вже близько 40 країн ввели заборону або обмеження на продаж та виробництво пластикових пакетів.

У рамках Міжнародного дня відмови від поліетиленових пакетів (International Plastic Bag-Free Day), що проходить 3 липня 2020 року, закликаємо всіх людей приєднатися до флешмобу та на один день відмовитися від використання поліетилену.

Акція покликана привернути увагу до проблеми надмірного споживання одноразових поліетиленових виробів і забруднення навколишнього середовища їх відходами.

Мета акції – спробувати у повсякденному житті застосувати модель екологічної поведінки, притаманну для жителів ЄС, а також сприяти популяризації доступних екологічних рішень на заміну поліетилену серед споживачів торговельних мереж, супермаркетів та магазинів роздрібної торгівлі.

Бережіть себе та нашу планету!

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації