07.07.2020 — 17:51

Відбулося засідання обласної координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання

6 липня відбулося засідання обласної координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання. Провела його заступниця голови облдержадміністрації Оксана Ситницька. Також до участі в засіданні долучилися представники структурних підрозділів ОДА та представники громадських організацій, що опікуються питаннями національно-патріотичного виховання в області.

Під час засідання обговорили стан реалізації заходів обласної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2018-2021 роки та план роботи Координаційної ради.

Як зауважила Оксана Ситницька, цьогоріч план заходів для дітей та молоді в рамках програми зазнав значних коректив через карантинні заходи, пов’язані з епідемією коронавірусу. Саме тому, наголосила вона, необхідно внести певні зміни до подальших планів з урахуванням вимог карантинних обмежень, аби вони були не лише на папері і все заплановане вдалося реалізувати по максимуму.

Розповідаючи про стан реалізації програми у минулому році, начальник управління молоді і спорту облдержадміністрації Володимир Клімов повідомив, що минулого року на виконання завдань та заходів в її рамках з обласного бюджету було виділено 744,6 тис. грн., що на 580,0 тис грн. більше ніж в 2018 році.

Відповідно до календарного плану  реалізації проектів та заходів управлінням було заплановано  проведення 22 заходів, з  них  проведено – 20 заходів, та 4 заходи додатково.

Вперше спільно з Міністерством молоді та спорту України організовано два Всеукраїнських  заходи:  Всеукраїнський «Форум української молоді діаспори «Хмельницький – 2019», у якому взяли участь представники української молоді діаспори з 20 країн світу, молодіжні організації України, представники влади, які співпрацюють з молоддю, та Всеукраїнський тренінг «Окрилені Україною – Хмельницький», в роботі якого взяли участь 27 учасників з 14 областей України.

Серед ключових обласних заходів Володимир Клімов  відмітив такі, як інтелектуальна гра «IQ-Поділля: Тіні забутих предків», присвячена 100 річчю Української революції, за участю учнів з районів та міст області; вишкіл виховників джур, спрямований на підготовку активістів, які залучаються до проведення дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») спільно з Хмельницьким обласним центром туризму і краєзнавства учнівської молоді та ГО «Клуб юних миротворців»; обласна спартакіада серед допризовної молоді з метою удосконалення фізичної підготовленості молоді до служби у Збройних Силах України та інших силових структурах; військово-патріотичний табір «Форпост» спільно з спортивним клубом «Пульсар»; вишкіл «Школа юних миротворців», табори  «Захисник», теренову гру «Січовий Десант», у яких взяли участь команди з Хмельницької, Житомирської, Тернопільської та Чернівецької областей; «круглий стіл» «Яків Гальчевський».

За сприяння управління, представники від області  долучилися до заходів реалізованих Міністерством молоді та спорту України, зокрема, в Міжнародних змаганнях «Нащадки вільних», Всеукраїнському вишколі «Джура Десантник», Всеукраїнській військово-патріотичній грі «Вояцький дух», Всеукраїнському вишколі «Джура прикордонник».

Також посадовець ознайомив присутніх із результатами роботи щодо налагодження співпраці з громадськими організаціями області, які діють в сфері національно-патріотичного виховання.

Про свої напрацювання щодо реалізації заходів в рамках обласної програми розповіли також інші члени координаційної ради.

Заслухавши доповідачів, Оксана Ситницька наголосила, що проведення таких заходів є важливим не лише для дітей та молоді, адже дозволяють їм глибше пізнати історію, долучитися до військових традицій, здобути нові практичні знання та навички, покращити фізичну підготовку та знайти нових друзів. Не менш важливою є реалізація заходів для наставників та тренерів, бо саме в таких змаганнях можна побачити реальний результат тривалої роботи з вихованцями, зміцнити мотивацію та отримати натхнення для подальших здобутків.

На завершення учасники засідання обговорили проект плану роботи координаційної ради з національно-патріотичного виховання на 2020 рік. Після обговорення було вирішено взяти проєкт плану координаційної ради за основу, протягом трьох днів внести пропозиції від членів координаційної ради та подати  голові координаційної ради на затвердження.