20.07.2020 — 16:38

Управління з питань цивільного захисту населення ОДА інформує

Планування  заходів цивільного захисту

Планування заходів цивільного захисту здійснюється відповідно вимог Кодексу ЦЗ України та постанови КМУ від 9 серпня 2017 року №626. Так, відповідно до вимог Постанови місцевими ланками цивільного захисту розробляються:

➡ плани реагування на надзвичайні ситуації

➡ плани цивільного захисту на особливий період

➡ плани основних заходів цивільного захисту на рік

Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації, райдержадміністрації та міськвиконкоми – звіти про виконання Планів відповідно подають до облдержадміністрації до 1 липня та 20 грудня щорічно. Так, наразі звіти надійшли з усіх міст та районів за виключенням: Летичівського, Новоушицького та Старосинявського районів.

З 50-ти громад звіти про виконання заходів плану ЦЗ надали тільки 17: Білогірська, Улашанівська, Війтовецька, Антонінська, Дунаєвецька селищна та міська, Смотрицька, Вовковинецька, Крупецька, Ленковецька, Плесненська, Китайгородська, Колибаївська, Гуківська, Чемеровецька, Меджибіжська та Сатанівська.

Інженерно-технічний захист. Захисні споруди

Обласний фонд захисних споруд цивільно­го захисту складається з 133 сховищ та 760 протирадіаційних укриттів (всього 893 споруди). В області практично завершено технічну інвентаризацію захисних споруд. Станом на 1 липня поточного року проінвентаризовано 855 споруд, що складає 95,6 % від загальної кількості.

Залишились не проінвентаризованими 3 споруди (в містах Шепетівка (Укрзалізниця), Кам’янець-Подільський (ДП «Радгосп») та в Ярмолинецькому районі (Укртелеком)). Також залишилось 35 захисних споруд, інвентаризацію яких провести неможливо (споруди перебувають в аварійному стані, зруйновані, підтоплені ґрунтовими водами та інше).

За результатами роботи, яка була проведена у минулому році та першому кварталі поточного року в містах Кам’янець-Подільському, Шепетівці і Хмельницький знято з обліку 7 сховищ, які повністю зруйновані.

Необхідно продовжити цю роботу, оскільки залишається ряд споруд в аварійному стані та підтоплених ґрунтовими водами а саме, в м. Хмельницький – 16 споруд, м. Камянець-Подільський – 3, м. Шепетівка – 4, м. Старокостянтинів – 2, Кам’янець-Подільському районі – 7, Чемеровецькому районі – 2,  Старосинявському та Летичівському районах по 1 споруді.

За результатами оцінювання стану готовності захисних споруд у минулому році встановлено, що «готові» – 182 споруди (20,2 %), «обмежено готові» – 651 (72,3 %), «не готові» – 67 (7,5%).

Згідно плану в поточному році планувалось покращення стану 13 захисних споруд.

➡ в І півріччі на проведення робіт в захисних спорудах з місцевих бюджетів ОТГ було сплановано 83,2 тис.грн. Кошти заплановано в м. Старокостянтинів – 30 тис. грн. та в 7 об’єднаних громадах із 38, на території яких розташовані захисні споруди комунальної власності: Староушицька селищна та Шаровечківська сільська по 30,0 тис.грн., Понінківська селищна – 10,0 тис.грн., Гвардійська сільська та Чорноострівська селищна по 5,0 тис.грн., Сатанівська селищна – 3,2 тис.грн. На даний час проводяться роботи в захисних спорудах Шаровечківської, Гвардійської та Чорноострівської громад.

➡ у зв’язку з хворобою COVID-19 в  Понінківській, Сатанівській та Староушицькій громадах кошти передбачені, але поки що не виділені і роботи по ремонту споруд не розпочаті.

➡ в деяких громадах питання щодо виділення коштів на захисні споруди не піднімалось взагалі – Волочиська, Дунаєвецька та Полонська міські, Гуменецька, Летичівська, Новоушицька та Старосинявська селищні.

Відповідно до Вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, які затверджені наказом МВС від 09.07.2018 р. №579 балансоутримувачі захисних споруд щорічно здійснюють оцінку стану їх готовності. В поточному році оцінено лише 233 споруди, з них: готові – 56 споруд, обмежено готові – 166 та не готові – 11.

Стан розроблення розділів ІТЗ ЦЗ у складі містобудівної документації

Одним із дієвих чинників ефективного функціонування системи запобігання виникненню надзвичайних ситуацій є впровадження та реалізація інженерно-технічних заходів захисту. ІТЗ ЦЗ розробляють і включають у містобудівну документацію з необхідним обґрунтуваннями в окремому розділі.

➡ з 1451 населених пунктів області мають нову містобудівну документацію лише 345 населених пунктів, з них в 246 (71 %) розроблено розділи ІТЗ ЦЗ .

➡ розроблено та затверджено генеральні плани, до складу яких входять розділи ІТЗ, в  6 містах обласного значення та 5 містах районного значення (крім міст Полонне та Ізяслав).

➡ з 24 селищ міського типу 13 мають оновлену містобудівну документацію, в 7-ми з них розроблено розділи ІТЗ ЦЗ.

➡ немає генерального плану або мають містобудівну документацію розроблену ще у 70-90 роки, яка застаріла і втратила актуальність – Віньківці, Летичів, Меджибіж, Закупне, Нова Ушиця, Понінка, Стара Синява, Гриців, Ярмолинці.

Згідно адміністративно-територіального устрою України в області налічується 1414 сільських населених пунктів, у яких затверджено 322 генеральні плани, у складі яких розроблено 229 (71 %) розділів ІТЗ.

➡ в кращу сторону відмічається організація роботи щодо розроблення розділів ІТЗ у складі містобудівної документації в Летичівському районі, де розроблено розділи ІТЗ ЦЗ на мирний час та особливий період в 30 генеральних планах населених пунктів із 30-х затверджених, в Кам’янець-Подільському районі 23 із 23-х, в Красиліському районі – 21 із 21-го,  в Старокостянтинівському районі – 15 із 15, ще 28 розділів знаходяться в процесі розробки.

➡ взагалі не здійснюються заходи щодо  розроблення містобудівної документації та розділів ІТЗ ЦЗ у її складі у Віньковецькому, Новоушицькому, Полонському та Старосинявському районах

Рішенням сесій деяких сільських рад у 2017-2018 роках затверджено генеральні плани з порушенням вимог законодавства, без розділів ІТЗ ЦЗ, що суперечить вимогам пункту 8.2 ДБН Б.1.1-5:2007, яким визначено, що містобудівна документація, яка виконана без розділу ІТЗ ЦЗ, не може бути представлена на затвердження. Так, без розділів ІТЗ ЦЗ затверджено у Теофіпольському районі – 35 генеральних планів населених пунктів, Чемеровецькому – 20, Ярмолинецькому – 7, Шепетівському районі – 3.

Протягом поточного року розроблено та погоджено 14  завдань на розроблення розділу ІТЗ ЦЗ у складі містобудівної документації на мирний час і особливий період (села Білогірського, Старокостянтинівського районів та смт.Понінка).

Радіаційний та хімічний захист

За рахунок коштів субвенції, що виділяються місцевим бюджетам районів та міст, які розташовані в зоні спостереження Хмельницької АЕС, в поточному році планується ремонт захисних споруд та закупівля респіраторів для непрацюючого населення. Райдержадміністраціями, міськвиконкомами зони спостереження та облдержадміністрацією внесено пропозиції щодо:

➡ виділення 910,0 тис. грн. на капітальний ремонт захисної споруди в м.Нетішин;

➡ заміну респіраторів, що були закуплені для непрацюючого населення м. Славута, Білогірського, Ізяславського, Славутського та Шепетівського районів, термін придатності яких завершується в поточному році.

Загалом потреба в респіраторах становить – 69779 шт. їх придбання заплановано: 428,962 тис. грн. – субвенції обласному бюджету та 704,12 тис. грн. – субвенції місцевим бюджетам.

Функціонування обласних та місцевих спеціалізованих служб та готовність їх до виконання завдань

Обласною державною адміністрацією проводяться заходи щодо підтримання у постійній готовності сил і засобів цивільного захисту та готовність їх до ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. До таких сил відносяться спеціалізовані служби цивільного захисту, які створено з метою проведення спеціальних робіт і заходів з цивільного захисту та їх забезпечення, що потребують залучення фахівців певної спеціальності, техніки і майна спеціального призначення. Так, шляхом об’єднання спеціалізованих служб місцевого рівня, створено 12 обласних спеціалізованих служб цивільного захисту.

В зв’язку з змінами в організаційно штатній структурі структурних підрозділів облдержадміністрації та деяких територіальних підрозділів міністерств і відомств,  внесено зміни в розпорядження голови облдержадміністрації в розрізі складу органів управління, керівного складу та суб’єктів господарювання, що входять до складу обласних спеціалізованих служб розпорядження голови ОДА від 4 травня 2020 року №351/2020-р.

Зокрема, об’єднані інженерна та комунально-технічна служба (на базі Департаменту розвитку громад, будівництва та житлово-комунального господарства), об’єднані транспортна та технічна служба (на базі управління інфраструктури), створена служба матеріального забезпечення на базі Департаменту промисловості та агропромислового комплексу, і на даний час в області функціонує – 10 обласних служб ЦЗ.

Попередження загибелі людей на водних об’єктах

Протягом поточного року маємо 41 загиблу особу на воді (4 дитини), (на річках – 29 осіб, в ставках – 12 осіб), з них під час купального сезону 21 особа (2 дитини), що на 8 осіб більше ніж в аналогічний період минулого року. Найбільше загиблих – 10 осіб в Камянець-Подільському районі по 3 особи в м. Хмельницький, Нетішин, Городоцькому, Ізяславському та Хмельницькому районах, по 2 особи в Славутському, Чемеровецькому, Шепетівському та Ярмолинецькому.

Основними причинами, що призвели до загибелі людей на водних об’єктах стали:

➡ необережне поводження на воді під час купання – 8 загиблих (з них 1 дитина);

➡ під час риболовлі – 12 загиблих;

➡ невстановлені обставини загибелі – 21 загиблий.

Всі випадки загибелі зареєстровані у невизначених та необладнаних місцях для купання.

З метою належної підготовки до купального сезону 2020 року в області з врахуванням карантинних обмежень розроблено та направлено для виконання «План заходів щодо запобігання загибелі людей на водних об’єктах області в літній період». Так, на даний час не прозвітували про виконання заходів Плану міста Кам’янець-Подільський, Шепетівка, Віньковецький, Деражнянський, Летичівський, Новоушицький, Старокостянтинівський та Ярмолинецький райони.

З ОТГ інформацію надіслали тільки 7 громад: Улашанівська, Берездівська, Колибаївська, Війтовецька, Наркевицька, Баламутівська та Крупецька.

З наданих доповідей повна інформація з конкретними цифрами та виконаними заходами надана: з міст Старокостянтинів, Нетішин, Городоцького, Ізяславського, Кам’янець-Подільського, Старосинявського та Теофіпольського районів.