29.07.2020 — 15:24

Чемпіонат Хмельницької області з легкої атлетики

Днями на бігових доріжках і в секторах спорткомплексу “Поділля” у Хмельницькому під час проведення чемпіонату області в особистому заліку відбувся  відбір легкоатлетів, котрі в серпні представлятимуть наш край на чемпіонатах України у Луцьку  в різних вікових групах.

Всього до міста над Південним Бугом прибули 12 команд, в тому числі найкращі представники з 4 інших областей, котрі склали гідну конкуренцію місцевим атлетам. Це був перший офіційний старт літнього сезону в умовах дії обмежень карантину.  Гарна погода сприяла спортсменам продемонструвати не лише найкращі особисті досягнення, але й поновити 9 рекордів стадіону, що реєструються з 2018 року після проведеної реконструкції легкоатлетичного ядра.  У більшості бігових дисциплінах на середніх дистанціях домінували вже відомі атлети, деякі з яких показали хороші результати. Так, досвідчений хмельничанин Тарас Чукань у гострому протистоянні з 18 – річним Андрієм Атаманюком з Кам’янця-Подільського був кращим у бігу на 1500 м (4 хв 02,6 сек). На фініші їх розділили лише 0,3 сек. А на  800 – метрівці  у чоловіків найшвидшим став ще один представник обласного центру Станіслав Бондар (1 хв 56,7 сек).

Та все ж найцікавішими виявились забіги на 3000 метрів за участі членів збірної команди України.  Першими фінішували перспективні майстри спорту, котрі виступають за Донецьку область: Вадим Лонський (8 хв 09,5 сек) – вихованець Старосинявської  ДЮСШ  та Богдана Семьонова (9 хв 17,7 сек). У чоловіків свої особисті показники також покращили Андрій Атаманюк (8 хв 34,2 сек) та хмельничанин Владислав Мартинюк (8 хв 37,7 сек), котрих випередив майстер спорту міжнародного класу Олег Каяфа (8 хв 27,9сек ) з Красилівщини, рекордсмен Хмельницької області з бігу на 800 та 1500 метрів, що нині представляє Київщину. Вказані іногородні спортсмени виступали поза конкурсом.

На рахунку кам’янчанки Олександри Чернухи, 2004 р.н., дві перемоги: в стрибках у довжину – 5,59 м (рекорд стадіону) і в потрійному стрибку – 11,77 м. Лише набирає форму інша спортсменка з міста над Смотричем Ірина Шершал – чемпіонка у бігу на 200м (26,3 сек) та 400 м (59,2 сек) серед жінок. Найшвидшим спринтером змагань серед чоловіків  став  Данило Буженін (100 м – 10,6 сек та 200 м – 22,3 сек) з Кам’янця-Подільського, котрий на всеукраїнських змаганнях представляє Тернопіль, навчаючись і тренуючись там в одному з місцевих вищих навчальних закладів. Рекордних результатів стадіону в секторах досягли також: Андрій Грищук (штовхання ядра – 12,64 м) з Летичева, Ігор Танасійчук (потрійний стрибок – 14,23 м)  і Дарина Мостова (метання списа – 30,50 м, жінки) з Тернопільщини, а також Денис Кітроцький (метання списа – 51,44 м, чоловіки) з Дунаєвець, який на всеукраїнському рівні представляє Київ, перебравшись на навчання до столиці.

Серед переможців в інших видах варто відзначити Тараса Шинкара (біг на 400 м – 50,3 сек) з Калуша, кам’янчанку Єлизавету Швець (стрибки у висоту – 1,60 м жінки) тернополянина Назара Вовчка (стрибки у висоту – 2,00 м, чоловіки), Дар’ю Лещенко (спортивна ходьба на 2000 м – 10 хв 29,5 сек) та ветеранів спорту: Валентина Ліпіча, Олексанра Ткачука, Михайла Моспана з Кам’янця Подільського, хмельничан Миколу Стойка та Олександра Нагуляка. Призери чемпіонату отримали грамоти та медалі відповідних ступенів від управління молоді та спорту ОДА.

На минулому тижні відбувся також командний чемпіонат міста Києва з легкої атлетики серед дорослих та юніорів, де вихованці ДЮСШ Хмельниччини, що підвищують свою майстерність у столиці, продемонстрували такі результати: мс Дмитро Кравець (стрибки у висоту – 2,05 м, 3 місце, чоловіки), Борис Коломійчук (стрибки у висоту – 1,95 м, 3 місце, юніори), Лоліта Юрченко (стрибки з жердиною – 2,70 м, 2 місце, юніорки).

Варто нагадати, що олімпійські нормативи вже виконали 4 вихованці ДЮСШ Хмельниччини (Едуард Забуженко та Людмила Оляновська – спортивна ходьба на 20 кілометрів, Микола Нижник – марафон і Марина Бех-Романчук – стрибки у довжину). З них лише Марина представляє наш край. За індивідуальні ліцензії на Олімпіаду ще боряться Вікторія Ткачук (біг на 400 м з бар’єрами та естафета 4 х 400м) – вихованка Нетішинської ДЮСШ – представниця Донецької області, Наталя Юрчук (Ручківська) – вихованка Старокостянтинівської  ДЮСШ, яка нині представляє столицю.

За інформацією Хмельницького обласного відділення
національного олімпійського комітету