24.07.2020 — 20:13

Необхідно активізувати інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо рішень з нового адмінтерустрою, – Олексій Чернишов

Під час селекторної онлайн наради з керівниками обласних державних адміністрацій Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов та заступник Міністра В’ячеслав Негода наголосили про необхідність проведення просвітницької та роз’яснювальної роботи щодо реформи місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою.

На нараді, яка відбулась 22 липня, обговорювались питання щодо розвитку культурної сфери в розрізі нової Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки та реформи місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою.

Міністр зазначив, що минулого тижня Верховна Рада України, а ще раніше Уряд, прийняли історичні рішення, завдяки яким було оновлено базовий та субрегіональний рівні адмінтерустрою. «Наразі в Україні затверджено 1470 спроможних громад, замість 490 районів створено нові 136 в областях та Криму, а також призначені чергові місцеві вибори на 25 жовтня», – наголосив Олексій Чернишов.

Проте, за його словами, навколо питання формування нових районів продовжують поширюватися міфи, існують нерозуміння серед громадян у зв’язку з укрупненням районів. «Природньо, що реформа децентралізації, як і будь яка інша реформа, викликає опір в певної частини місцевих політиків і громадян. Адже під час змін люди часто не розуміють, що трапилось і відчувають  від цього дискомфорт. Виникають чутки та міфи, зокрема, що сервіси та послуги в районах будуть надаватися з певними обмеженнями через відстань нових центрів, що громади будуть позбавлені фінансових ресурсів.  Фейки мають бути спростовані, а страхи – розвіяні. На всі питання люди повинні отримати конкретні відповіді та роз’яснення», — наголосив Олексій Чернишов.

В’ячеслав Негода зазначив, що прийняття цих визначних рішень було б неможливо без активної участі обласних державних адміністрацій, які, зокрема, були розробниками проектів перспективних планів формування спроможних територіальних громад на основі яких і були затверджені громади та сформовані нові райони. «Проте сьогодні довкола питання формування нових районів продовжуються дискусії, існує нерозуміння навіть на рівні РДА, сільських та міських голів, які саме зміни відбулись. Тож є необхідність провести інформаційно-роз’яснювальну роботу як серед органів влади, так і населення та доступно прокомунікувати прийняті рішення. Мінрегіон ініціював, і на засіданні Уряду було прийнято доручення для ЦОВВ і місцевих органів влади щодо реалізації Постанови «Про утворення та ліквідацію районів», а також будуть надані відповідні роз’яснення», — сказав він.

Під час наради було прийнято рішення про проведення на рівні областей та районів інформаційно-роз’яснювальної роботи з населенням щодо змін, які відбулись внаслідок прийняття Парламентом постанови про утворення та ліквідацію районів.