10.09.2020 — 15:41

Більше 200 км доріг буде відремонтовано на Хмельниччині

Голова Укравтодору Олександр Кубраков разом з Президентом України Володимиром Зеленським відвідали об’єкти «Великого будівництва» на Хмельниччині, де цього року буде відремонтовано рекордну кількість кілометрів доріг державного значення – 217,6 км.

Станом на 09 вересня маємо в області нове асфальтобетонне покриття на двадцяти п’яти ділянках доріг загальною протяжністю 118 км, з яких у верхньому шарі – 77,2 км.

Один з наймасштабніших об’єктів Хмельниччини – дорога М-12 Стрий — Рогатин — Бережани — Тернопіль — Хмельницький — Вінниця — Кропивницький — Знам’янка. В межах області – це 140 км, з них в 2020 році буде відремонтовано 98 км, 42 км було відремонтовано в попередні роки в рамках створення міжнародного коридору від Гданська до Одеси GO Highway.

▪️ 56 км дороги ремонтуються за бюджетні кошти і вже мають верхній шар дорожнього покриття. Ще 42 км – капітально ремонтуються в рамках співпраці Укравтодору та Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР).

На ділянці від села Голосків до межі з Вінницькою областю раніше працював китайський підрядник, та контракт з ним було розірвано через низькі темпи виконання робіт. В кінці травня було визначено нового підрядника, який має за 18 місяців повністю завершити капітальний ремонт дороги.

Кілька тижнів тут ведуться підготовчі роботи, і з сьогоднішнього дня почалося фрезерування старого дорожнього покриття.

За словами очільника Укравтодору Олександра Кубракова спочатку ремонтуються найбільш проблемні ділянки М-12, а пізніше вона буде розширена до першої категорії.

▪️ Н-03 Житомир – Чернівці – загальна протяжність дороги у межах області 198,3 км. Всього планується оновити майже 60 км дороги, від м. Хмельницького у напрямку Кам’янець-Подільського. Зараз ремонти ведуться на одинадцяти ділянках, на ремонт ще дев’яти – завершуються тендерні процедури та укладаються договори.

▪️ Р-48 Кам’янець-Подільський – Сатанів – Війтівці – Білогір’я – 60 км якої цього року планують відремонтувати окремими ділянками. Наразі роботи з поточного середнього ремонту від населеного пункту Сатанів до смт Базалія підходять до завершення – вже є 16 км верхнього шару покриття та 25 км нижнього. Дорога веде до Національного природного парку «Подільські товтри» у смт. Сатанів, що має запас мінеральних вод з унікальними терапевтичними ефектами.

▪️ Завершується будівництво останньої ділянки обходу м. Дунаївці, протяжністю 3,121 км із влаштуванням двох кільцевих транспортних розв’язок, зупинкових смуг, сучасного освітлення, бар’єрного огородження, дорожньої розмітки. По всій протяжності об’єкта вже влаштовано верхній шар асфальтобетонного покриття.

Будівництво І черги об’їзної дороги навколо м. Дунаївці було розпочато ще у 2004 році (2,7 км), ІІ черги – у 2008 році (1,9 км), а у 2012 році – приступили до будівництва ІІІ черги і, лише цього року, об’єкт буде повністю завершено. Для цього з Держбюджету передбачені кошти, у розмірі 200 млн. гривень.

Завершення будівельних робіт на «об’єкті-довгобуді» та введення в експлуатацію нової дороги, протяжністю майже 8 км, розвантажить рух автотранспорту через м. Дунаївці, адже транзитний транспорт, інтенсивність якого складає майже 10 тис. авто на добу, вже не буде їхати через місто.