24.09.2020 — 10:45

Маємо поєднати спільні зусилля, аби безпритульних та бездоглядних дітей на території області ставало все менше,- Д. Габінет

Про заходи щодо соціального захисту дітей та запобігання бездоглядності у дитячому середовищі під час чергового засідання колегії ОДА розповіла начальник служби у справах дітей обласної державної адміністрації Ніна Магур.

Воно повідомила, що реалізуючи державну політику у сфері охорони дитинства, забезпечення прав дітей відповідно до Конвенції ООН про права дитини та заходи щодо запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності в усіх РДА та органах місцевого самоврядування створено та функціонують комісії з питань захисту прав дитини, основними завданнями яких є сприяння забезпеченню реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток.

Поряд з цим, з метою запобігання дитячій бездоглядності в області впроваджено та функціонує система взаємоінформування між службами у справах дітей, інспекторами превенції, відділами освіти, органами опіки і піклування, охо­рони здоров’я, структурними підрозділами у справах сім’ї, молоді та спорту, центрами соціальних служб, соціально-психологічної реабілітації дітей, щодо дітей, які бродяжать, залишили заклади освіти, сім’ї, скоїли злочини, правопо­рушення, затримані за вживання алко­гольних  речовин, тощо.

Також формується регіональний банк даних дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, в якому на 01.08.2020 року перебуває 1227 дітей, які проживають у 553 неблагополучних сім’ях. Так, найбільше дітей на обліку перебуває у Городоцькому, Деражнянському, Красилівському районах, найменше – Волочиському, Новоушицькому, Славутському районах та місті Славута.

За словами посадовиці, найефективнішими заходами запобігання дитячої бездоглядності та її виявлення є систематичне проведення рейдів по місцях масового збору дітей та у сім’ї, які знаходяться у складних життєвих обставинах. З початку року проведено 1947 рейдів та обстежень, у ході яких виявлено 514 дітей, з них 20 вилучено з місць, де їм загрожувала небезпека. Четверо дітей, вилучених під час рейдів, повернуто у сім’ю, ще четверо влаштовано в центри соціально-психологічної реабілітації дітей “Щасливе дитинство” та “Подолянчик”, 12 – до закладів охорони здоров’я. Торік за аналогічний період проведено 1678 рейдів та обстежень таких сімей, у ході яких виявлено 325 дітей, з яких 27 ви­лучено.

Позбавлено батьківських прав (подано позовів) – 21, відібрано дітей без позбавлення батьківських прав (подано позовів) – 6. За такий же період у 2019 році позбавлено батьківських прав (подано позовів) – 41, відібрано дітей без позбавлення батьківських прав (подано позовів) – 7.

За порушення прав дітей ініційовано притягнення до відповідальності 4 посадових осіб та 125 батьків, у 2019 році за відповідний період за такі порушення ініційовано притягнення до відповідальності 4 посадових осіб та 164 батьків.

З метою соціального захисту, зменшення кількості бездоглядних та безпритульних дітей забезпечено повноцінне функціонування центрів соці­ально-психологічної реабілітації дітей “Подолянчик” та “Щасливе дитинство”. З початку року тут перебувало 79 дітей, яким надавалася різного роду до­помога – соціальна, психологічна, педагогічна, правова. Із 25 дітей, які вибули, 16 повернуто у сім’ю, четверо було влаштовано під опіку (піклування), одного влаштовано до прийомної сім’ї, одного усиновлено, троє дітей пере­ведено до іншого центру.

Доповідач також проінформувала, що у 2020 році із закладів інституційного догляду та виховання дітей у сім’ї повернулося 977 дітей, з них: 338 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах та 639 дітей, які були влаштовані до закладів за висновками лікарсько-консультативних комісій та інклюзивно-ресурсних центрів. В інші області повернулося 50 дітей за місцем своєї реєстрації, а 22 дитини з інтер­натних закладів інших областей повернулися на територію нашої області.

Загалом здійснено 949 відвідувань дітей, які повернулися із закладів інституційного догляду та виховання дітей, 828 онлайн моніторингів сімей у телефонному режимі, восьмеро дітей із біологічних сімей повернуто до закладів інституційного догляду та виховання дітей, 106 нововиявлених дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, поставлено на облік служб у справах дітей.

“В процесі реформи децентралізації, ми зіштовхнулися з прогалиною в законодавстві, яка не дозволяє безпосередньо на пряму передавати функції служб у справах дітей на ОТГ, за винятком, якщо така громада не становить місто або центр обласного значення. Тому маємо спільно відпрацювати усі ці механізми та надати методичну допомогу райдержадміністраціям у вирішені цього питання”, – зауважив голова адміністрації Дмитро Габінет.

Також він додав, що наразі необхідно зробити усе, щоб населення на відповідній адмін-територіальній одиниці почувало себе захищеним.  Для цього потрібно поєднати спільні зусилля, аби безпритульних та бездоглядних дітей на території області ставало все менше.