09.10.2020 — 18:50

Національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології»

8 жовтня представники Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації взяли участь у Національному форумі «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології», який відбувся у м. Івано-Франківськ.

Ключовою темою форуму у 2020 році є розроблення та реалізація регіональних Програм поводження з відходами: проблемні питання та кращі практики.

Метою Форуму є визначення в Україні проблем та шляхів подолання критичної ситуації у сфері поводження з побутовими та промисловими відходами на регіональному рівні, впровадження природоохоронних ініціатив та проектів, сприяння залученню інвестицій у сферу перероблення відходів, реалізація екологічно дружніх, ресурсо- та енергоефективних технологій в усіх секторах економіки, сприяння співпраці органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, науки, бізнесу, формування нормативно-правової бази у сфері поводження з відходами, збереження довкілля, впровадження засад збалансованого розвитку в Україні.

Під час першої пленарної сесії директор Департаменту Тетяна Дзюблюк розповіла про шляхи вирішення питань поводження з відходами у Хмельницькій області та стан розроблення Регіонального плану управління відходами.


Під час доповіді порушувались питання щодо Програми поводження з відходами на 2018-2022 року, зокрема ознайомлення присутніх із населеними пунктами які впроваджують заходи вищевказаної програми, серед яких є і м. Хмельницький, який отримав грант на реалізацію Проєкту модернізації інфраструктури твердих побутових відходів у місті (будівництво сміттєпереробного комплексу).

Важливим етапом доповіді було висвітлення питань щодо розроблення та запровадження Регіонального плану. На даний час здійснено збір інформації та проводиться її аналіз.

Також Тетяна Дзюблюк розповіла про проблемні питання при розробці Регіонального плану, серед яких, відсутність законодавчої бази, необхідність врегулювання питання з рідкими відходами та низька екологічна свідомість громадян.

Протягом жовтня 2020 року Департаментом планується проведення робочих нарад із компанією «Seureca Veolia», яка є глобальною консалтинговою інженерною компанією, що спеціалізується на управлінні ресурсами у галузі води, енергетики та відходів.

За інформацією Департаменту природних
ресурсів та екології облдержадміністрації