29.10.2020 — 16:59

В ОДА відбулося засідання комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення

Сьогодні відбулося онлайн-засідання комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури при ОДА. Провів його заступник голови адміністрації Сергій Ткачук.

Розпочинаючи засідання, заступник голови ОДА відмітив, що питання забезпечення доступності є вкрай важливе, і кожен структурний підрозділ, в тому числі і райдержадміністрації, не залишаються осторонь цієї роботи. Також, додав він, приємно, що до обласної державної адміністрації за результатами виборів не надійшло жодної скарги щодо неможливості реалізації свого виборчого права маломобільними групами населення. “Звичайно, не всі виборчі дільниці забезпечені в питаннях доступності для даної категорії громадян, але роботу в цьому напрямку потрібно тримати на контролі, продовжувати її удосконалювати, аби поступово створювати нормальні умови для маломобільних груп населення”, – сказав Сергій Петрович.

З першого питання про стан безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної сфери доповів начальник управління у справах інвалідів Департаменту соціального населення ОДА Іван Гловацький.

Він розповів, що система соціального захисту на регіональному рівні охоплює 26 управлінь соціального захисту населення райдержадміністрацій, міськвиконкомів, 29 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), 27 будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, 13 реабілітаційних центрів для осіб (дітей) з інвалідністю. Відтак, з метою забезпечення безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до об’єктів фізичного оточення, вживаються заходи із пристосування будівель та споруд установ у відповідність до державних будівельних норм. Так, 81,9 % будівель – повністю доступні, 18,1% будівель – частково доступні.

37 установ мають вільний доступ, у 93 будівлях встановлено пандуси, у 52 установах додатково встановлено кнопки виклику. У 91 установі облаштовано території, прилеглі до будівель закладів для комфортного пересування маломобільних груп населення. В 71 установі передбачені санвузли для маломобільних груп населення. Для паркування автомобілів осіб з інвалідністю біля будівель виділено понад 140 місць для транспортних засобів.

Також з метою забезпечення інформаційної доступності осіб з інвалідністю, у понад 30 установах встановлено таблички з текстом, надрукованим рельєфними знаками (кирилицею та шрифтом Брайля).

Задля розвитку партнерських відносин облдержадміністрації з громадськими організаціями соціальної спрямованості, в рамках виконання заходів обласної комплексної програми «Соціальний захист населення на 2016- 2020 роки» щорічно з обласного бюджету надається фінансова допомога громадським організаціям для реалізації своєї статутної діяльності. Загалом для виконання програм громадських організацій витрати з обласного бюджету в останні роки складають: у 2016 році – 300 тис. грн., у 2017 році – 400 тис. грн., у 2018 – 400, 0 тис. грн., у 2019 році – 400, 0 тис. гривень.

Про безперешкодний доступ осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп до об’єктів сфери охорони здоров’я проінформував т.в.о. заступника директора КНП “Хмельницький обласний центр громадського здоров’я” Андрій Льовочка.

Станом на 1 жовтня 2020 року в області функціонує 95 закладів охорони здоров’я. Приміщень в яких надаються медичні послуги – 1315, з них – 973 облаштовано пандусами. В тому числі: 451 згідно ДБН; 522 пристосовані; 317 приміщень мають безперешкодний доступ. Крім того, 308 мають кнопки виклику персоналу, 25 приміщень не облаштовано пандусами, оскільки не дозволяє рельєф місцевості. Також в лікувально-профілактичних закладах області функціонує – 123 ліфта, з них – 79 пасажирських та 44 вантажні.

Поряд з цим, регіональна представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Оксана Кізаєва зазначила, що більшість скарг від осіб з інвалідністю і осіб, які потребують цієї доступності, надходили щодо Хмельницького обласного центру МСЕК. За її словами, Хмельницький обласний центр МСЕК та його структурні підрозділи не є доступними для осіб з інвалідністю.

Принагідно учасники засідання зазначили, що слід звернути увагу і на ремонтні роботи, що ведуться довкола обласної лікарні по облаштуванню проїзної частини та тротуарів, оскільки важливо саме зараз проконтролювати, щоб ці об’єкти були здані в експлуатації відповідно до державних будівельних норм інклюзивності.

Відтак, Сергій Ткачук звернувся до представника ДАБІ з проханням проконтролювати дане питання в частині доступності, оскільки обласна лікарня – це один з найбільш відвідуваних закладів охорони здоров’я.

Обговорили на засіданні і питання безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів сфери освіти. Як зазначалося, в Хмельницькій області  нараховується 621 заклад загальної середньої світи. У всіх школах створено умови для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до першого поверху, з яких у 484 закладах освіти створено архітектурну доступність для осіб з обмеженими фізичними можливостями, 137 закладів освіти мають вільний доступ, облаштовані кнопками виклику, облаштування пандусів не потребують.

У професійних закладах (професійно-технічних закладах) та вищих закладах освіти, які фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету, на сьогодні в наявності 44 засоби доступності для маломобільних груп населення. Є необхідність встановлення ще 4-х пандусів. Також функціонує 234 заклади дошкільної, загальної середньої освіти з інклюзивним навчанням та вихованням (66 та 168, відповідно). В інклюзивних класах навчається 707 учнів з особливими освітніми потребами та виховується 317 дітей в інклюзивних групах.

Всього в області утворена 21 медіатека: 13 – утворено у 2018 році за рахунок освітньої субвенції, 8 – у 2010 році за рахунок місцевих бюджетів, позабюджетних коштів.  У закладах загальної середньої освіти функціонує 51 ресурсна кімната.

Також в області утворено 28 інклюзивно-ресурсних центрів та обласний ресурсний центр підтримки інклюзивної освіти. Для охоплення освітою дітей з обмеженої здатністю до пересування в області нараховується 9 спеціалізованих шкільних автобусів з можливістю перевезення школярів з обмеженою здатністю пересування (на кріслах колісних), які підвозять у районах, об’єднаних територіальних громадах 15 учнів з особливими освітніми потребами до місця навчання. Територіальними громадами придбано 5 шкільних автобусів підвищеної місткості для перевезення школярів та дітей з особливими фізичними потребами, у тому числі для обслуговування інклюзивно-ресурсних центрів.

На завершення засідання голова обласної організації Українського товариства сліпих Лариса Кірікіщук вкотре висловила свої пропозиції щодо забезпечення доступності до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури для людей з інвалідністю по зору. Так, вона звернула особливу увагу на важливість нанесення спеціальної розмітки на сходи і пороги та обладнання їх поручнями на об’єктах громадського призначення. Також Лариса Кірікіщук наголосила на необхідності забезпечення повноцінного функціонування системи звукових оголошень на громадському транспорті та на транспортно-активних перехрестях у всіх містах області.

Підсумовуючи обговорене, регіональна представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Оксана Кізаєва відмітила, що відсутність реального безбар’єрного простору для людей з інвалідністю – це є дискримінація за ознакою інвалідності. Відтак, обов’язок державних органів, підприємств, організацій та установ забезпечити безбар’єрність простору та розумні пристосування для досягнення цієї мети. Оксана Миколаївна наголосила, що в першу чергу необхідно звернути увагу на забезпечення повної доступності Хмельницького обласного центру МСЕК та його структурні підрозділи. Поряд з цим, додала вона, не слід оминати увагою і заклади соціального спрямування, заклади освіти, тощо.

За результатами засідання заступник голови ОДА доручив відділу містобудування та архітектури ОДА розробити обласну програму забезпечення безперешкодного доступу людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів житлового та громадського призначення на 4 роки. Відповідні програми також мають бути розроблені і в ОТГ.

Також органи місцевого самоврядування мають розробити маршрути пересування даної категорії осіб по території населених пунктів з подальшим їх обладнанням відповідно до державних будівельних норм інклюзивності.

Крім того, додав посадовець, необхідно під час розгляду питань прийняття в експлуатацію об’єктів залучати представників громадських організацій осіб з інвалідністю та голів районних комітетів. “Потрібно посилити і координувати цю роботу, аби потім не переробляти і не реагувати на відповідні зауваження, щоб реально забезпечувати людям ті базові потреби, без яких вони не можуть отримати належний рівень обслуговування чи відповідну якість послуг”, – сказав він.