13.11.2020 — 14:06

Водій! Не порушуй правила проїзду залізничного переїзду

У рамках Десятиліття дії з забезпечення безпеки дорожнього руху 2011-2020 років, проголошеного Генеральною асамблеєю Організації Об’єднаних Націй, з 09 по 15 листопада 2020 року організовується проведення 2-го етапу Тижня безпеки дорожнього руху, під час якого буде привернуто увагу до ситуації з безпеки дорожнього руху в Україні, сприяння вихованню дорожньої культури серед населення та об’єднання зусиль задля зменшення кількості смертей і травм, виконання профілактичних заходів, спрямованих на забезпечення безпеки руху на автомобільних дорогах України, в тому числі заходів щодо забезпечення безпеки руху при перетині залізничних переїздів та зниження рівня аварійності в межах їх дії.

Нагадаємо, за 10 місяців 2020 року на залізничних переїздах і коліях поза переїздами регіональних філій АТ «Укрзалізниця» стався 51 випадок ДТП, у тому числі 45 випадків на переїздах і 6 на коліях поза переїздами. Внаслідок ДТП загинуло 8 осіб і 28 травмовано. У порівнянні з відповідним періодом 2019 року кількість ДТП зменшилася на 3 випадки (з 54 до 51), зменшилася кількість загиблих на 1 особу (з 9 до 8), а кількість травмованих збільшилася на 14 осіб (з 14 до 28).

Так 14.10.2020 року, на залізничному переїзді І категорії з черговим працівником на 157 км перегону Шепетівка – Цвітоха ВП Шепетівська дистанція колії, Козятинської дирекції залізничних перевезень, регіональної філії «Південно-Західна залізниця» АТ «Укрзалізниця» о 11 год 30 хв легковий автомобіль ВАЗ-2105, на ходу в’їхав у бік поїзда №8901 з електровозом ВЛ80т №1396 приписки ТЧ-3 ст.Козятин. Травмованих і загиблих немає. Автомобіль відновленню не підлягає. Переїзд обладнаний автоматичною світлофорною сигналізацією та автоматичними шлагбаумами. Усі прилади освітлення і сигналізації знаходяться у справному стані. Пошкоджень інфраструктури (пошкоджень колії, рухомого складу та пристроїв СЦБ) не виявлено. Вини з боку працівників АТ «Укрзалізниця» немає.

На перегонах які обслуговує Хмельницька дистанція колії машиністами поїздів було вжито заходів до негайної зупинки рухомого складу для відвернення наїзду на людину в 11 випадках, у 4-х випадках наїзд попередити не вдалося.

Наїзду на транспортні засоби в межах обслуговування Хмельницької дистанції колії за 10 місяців 2020 року не було.

На щастя, в більшості випадків ДТП немає людських жертв, але, враховуючи вагу поїздів та швидкість їх руху, це скоріше щасливий збіг обставин. Крім того, внаслідок допущених випадків ДТП, залізниці та власникам завдано значних матеріальних збитків, які до цього часу не відшкодовані в повному обсязі.

Шановні водії! Не порушуйте правил проїзду через залізничні переїзди, запам’ятайте, що об’їхавши закритий шлагбаум або не звернувши уваги на забороняючий сигнал світлофору, ви піддаєте ризику власне життя і життя інших людей!

Життя – дуже важка розплата за безтурботність та халатність. Про це повинен пам’ятати кожен.