13.11.2020 — 11:35

В облдержадміністрації обговорили міжрегіональний вимір інвестиційної співпраці між Україною та Хорватією

12 листопада у форматі Zoom-конференції відбулося спілкування представників Хмельниччини та Республіки Хорватія. Від області участь в розмові взяли перший заступник голови ОДА Роман Примуш, представники Департаменту економічного розвитку, курортів та туризму ОДА, Агенції регіонального розвитку, Торгово-промислової палати, туристичного бізнесу. Іноземна делегація була представлена Надзвичайним та Повноважним Послом України в Республіці Хорватія Василем Кириличем, радником з інвестицій Канцелярії державного секретаря Міністерства економіки, підприємництва та ремесел Республіки Хорватії Даміром Новаковичем, а також представниками Віровітічко-Подравської жупанії  Республіки Хорватії.

Як зауважив Роман Примуш, Хмельниччина має потужне підприємницьке середовище, унікальні природно-рекреаційні ресурси, культурно-історичну спадщину, розвинуту транспортну інфраструктуру, кваліфікований персонал. Все це та багато іншого роблять область привабливою для вкладення інвестицій в економіку Хмельниччини.

Яскравим свідченням цьому є успішна діяльність у нашому регіоні більш, ніж 200 підприємств з іноземними інвестиціями. В економіку Хмельниччини залучено більше 200 мільйонів доларів США із 35 країн світу.

Республіка Хорватія є одним із партнерів Хмельницької області в сфері зовнішньоекономічного співробітництва. Обсяг загального товарообігу з Хорватією за січень-травень 2020 року становив 325,5 тис. дол. США (0,08% загального зовнішньоторговельного обороту області).  Обсяги експорту товарів у січні-травні 2020 року склали 300,5 тис. дол. США та порівняно з аналогічним періодом 2019 року збільшились на 20,7%, імпорту – 25,0 тис.дол. США і збільшилися майже в 5 разів.

Окрім того, з 2012 року Хмельниччина тісно співпрацює з одним регіонів Республіки Хорватія – Віровітічко-Подравською жупанією. У рамках виконання Угоди про співпрацю делегації Хмельницької області щорічно брали участь у міжнародних ярмарках VIROEXPO, які проходили у м. Віровітиця (Республіка Хорватія). У 2016 році делегація Віровітічко-Подравської жупанії відвідала Хмельницьку область. В рамках цього візиту відбувся навчальний семінар щодо залучення коштів європейських фондів на розвиток громад та обговорювалося питання оздоровлення та літнього відпочинку дітей учасників Антитерористичної операції у Республіці Хорватія.

Далі у ході спілкування сторони презентували інвестиційні можливості кожного з регіонів, обговорили перспективи реалізації спільних проєктів, шляхи зміцнення партнерських відносин та довгострокової співпраці бізнес-кіл України та Хорватії. Окрему увагу учасники зустрічі приділили питанню розвитку двосторонніх відносин у галузі туризму.

На завершення учасники зустрічі висловили сподівання, що таке спілкування дасть новий поштовх для розширення міжрегіональної співпраці між Україною та Хорватією та дозволить започаткувати нові спільні проєкти.