27.11.2020 — 14:55

Обласний онлайн-семінар для спеціалістів, відповідальних за роботу музеїв при закладах освіти Хмельниччини

26 листопада 2020 року на базі загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 2 м. Красилова проведено практичний онлайн-семінар для спеціалістів, відповідальних за роботу музеїв при закладах освіти Хмельницької області, до якого долучилися і керівники шкільних музеїв – всього 48 учасників.

Організатор семінару – Хмельницький обласний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді за сприяння Департаменту освіти і науки Хмельницької облдержадміністрації запросили до участі представників Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді та Українського інституту національної пам’яті.

Під час семінару піднімалися важливі питання функціонування музеїв закладів освіти та оновлення змісту їх діяльності в сучасних умовах.

Учасників семінару привітала начальник відділу освіти, молоді та спорту Красилівської міської ради Олена ЗАЇКА.

Наталія КОЛЕСНИК, директор Хмельницького обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді докладно висвітлила у своїй презентації роль та участь в процесі національно-патріотичного виховання учнівської молоді освітянських музеїв Хмельниччини.

Заступник директора Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді Дмитро ОМЕЛЬЧЕНКО проаналізував питання діяльності музеїв в контексті законів України про декомунізацію.

Досить цікаву тему підняла Анастасія ГАЙДУКЕВИЧ-КАЧУРО, начальник відділу музейної справи Українського інституту національної пам’яті, у своїй презентації «Реекспозиція музеїв військово-історичного профілю закладів освіти в контексті декомунізації суспільного життя».

З аналізом діяльності музеїв закладів освіти Хмельницької області ознайомив Микола МОЗОЛЮК, методист відділу краєзнавчої, гурткової та екскурсійної роботи Хмельницького обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді.

У практично-цільовому модулі семінару красилівчани ділилися своїм досвідом.

У школі, на базі якої проводився онлайн-семінар, діє два освітянських музеї, з досвідом роботи яких і були ознайомлені учасники.

Про роль музейних екскурсій як один із важливих засобів національно-патріотичного виховання школярів розповів директор Красилівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 Віталій ЄФРЕМОВ.

З досвідом своєї роботи як керівника народного музею історії міста Красилова при Красилівській ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 ознайомив Юрій ГЖИМАЙЛО, вчитель історії. Фрагмент екскурсії в цьому музеї на тему “Красилів в дзеркалі історії з перших спогадів до початку ХХ ст.” провела учениця школи, екскурсовод музею Мар’яна ДУДАРЧУК.

Про діяльність другого шкільного музею – «Подільська світлиця» розповіла Софія СЛАВЕНСЬКА, яка є керівником музею та керівником гуртка «Українознавство» Будинку творчості дітей та юнацтва Красилівської міської ради. Екскурсії по розділах експозиції провели вихованки гуртка – Анастасія ЛАХНОВА та Крістіна ПАВЛОВСЬКА.

Віртуальну екскурсію по етнографічному музею Красилівського навчально-виховного комплексу “Гімназія та ЗОШ І ступеня” провів методист Будинку творчості дітей та юнацтва Красилівської міської ради Віталій ЛАВРИНЧУК.

Підводячи підсумки онлайн-семінару спеціалістів, відповідальних за роботу музеїв при закладах освіти Хмельницької області, організатори наголосили на тому, що музеї потребують сутнісного, а не формального переосмислення своєї ролі, зміни змістовного наповнення та форм роботи з аудиторією. Експозиція музею має захоплювати не кількістю експонатів, а якістю.

Організатори заходу висловлюють подяку начальнику відділу освіти, молоді та спорту Красилівської міської ради Заїці О. М., директору школи Красилівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 Єфремову В.Г., керівникам музеїв Гжимайло Ю.Д., Славенській С.І., методисту БТЮ Лавринчуку В.О. за допомогу та сприяння у його проведенні.