09.12.2020 — 09:50

Прем’єр-міністр відкрив перший Німецько-Український енергетичний день

Інтеграція української енергосистеми до європейського ринку суттєво підвищить його стабільність, а енергетична незалежність України гарантуватиме безпеку постачання електроенергії в регіони Центральної та Східної Європи.

Про це заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у своєму виступі під час першого Німецько-Українського енергетичного дня. Онлайн-захід проходить 8-9 грудня за участю німецьких підприємців та експертів.

Прем’єр-міністр наголосив, що започаткування нового енергетичного партнерства між Україною та Німеччиною в серпні 2020 року стало початком нового рівня діалогу та співпраці у галузі енергетики. Зокрема, він подякував Федеральному канцлеру Ангелі Меркель за виконану домовленість щодо надання Україні допомоги у трансформації вугільних регіонів.

«Сподіваюсь, що проект трансформації вугільних регіонів у рамках нового енергетичного партнерства почне реалізовуватися вже цього місяця. Я також закликаю активізувати роботу в рамках запуску Мультипартнерського фонду з підтримки реформи вугільної галузі», — зазначив очільник Уряду.

За словами Дениса Шмигаля, для України впровадження Європейського зеленого курсу відкриває широкі перспективи для ефективної роботи багатьох секторів економіки.

«Наразі триває підготовка до проведення «зелених» аукціонів, завдяки яким буде забезпечено розвиток відновлюваної енергетики України в економічно ефективний спосіб, що також сприятиме зниженню вартості «зеленої» електроенергії», — відзначив Прем’єр-міністр.

Денис Шмигаль нагадав, що Уряд України встановив режим роботи газового ринку, синхронізованого з Європою, шляхом переходу на добове балансування.

Прем’єр-міністр також зазначив, що Україна завершує роботу з підготовки Другого Національного визначеного внеску, Інтегрованого плану з енергетики та клімату на період до 2030 року та починає підготовку Енергетичної стратегії до 2050 року.

Крім того, Денис Шмигаль підкреслив, Україна вже сьогодні прагне стати повноцінним партнером ЄС у реалізації водневої стратегії ЄС. Цьому сприяє значний потенціал та наявна інфраструктура.

Наразі Міністерство енергетики за підтримки Європейської Економічної Комісії ООН працює над розробкою дорожньої карти розвитку внутрішнього водневого ринку. Очільник Уряду запросив німецьких колег приєднатися до підготовки Концепції водневої енергетики України.

Прем’єр-міністр висловив впевненість, що подібні заходи та зустрічі стануть імпульсом для реалізації нових стратегічно важливих проектів «зеленого» переходу, зокрема з розвитку відновлювальної енергетики,  водневої енергетики, підвищення енергоефективності та трансформації вугільних регіонів.