14.12.2020 — 16:19

В Мінекології радять усім, хто традиційно віддає перевагу живим ялинкам, купувати легальні свіжозрізані

Про це зазначає Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський. За його словами, це знижує попит на незаконно вирубані дерева та штучні ялинки, що виготовляються із залишків нафтових продуктів.

«Штучні ялинки дійсно експлуатуються багато років і тому здаються більш екологічним варіантом. Однак, варто враховувати вуглецевий слід, затрати енергії та інші ресурси при їх виробництві. Ми рекомендуємо купувати свіжозрізану ялинку з біркою, що підтверджує її легальність», – каже міністр.

У кожній області Держлісагентство вирощує спеціальні плантації новорічних дерев. На 4,5 тис. га зростає 13,5 мільйонів новорічних ялинок. У Фастівському лісгоспі на площі 3,7 га вирощується 18,5 тис. ялин європейських. На реалізацію тут планують заготовити 350-400 дерев в залежності від попиту. При цьому, вартість таких ялинок набагато менша, ніж у лісорубів-порушників.

Перевірити чи купуєте ви легальну ялинку досить просто. На кожній має бути бірка чи клейка стрічка.

  1. Зайдіть на сайт https://www.yalynka.info/
  2. Введіть номер з бірки.

Також Роман Абрамовський повідомив, що наразі Міндовкілля опрацьовує з місцевими органами влади питання централізованого збору використаних ялинок для їх подальшої екологічної утилізації.