11.01.2021 — 14:36

11 січня – Міжнародний день заповідників та національних парків

Заповідати – означає передавати в спадщину щось дороге і цінне. Заповідники є найвищою формою охорони природи в державі.

Сучасна мережа природних заповідників України сформувалась внаслідок праці багатьох поколінь природоохоронців і відіграє важливу роль у вирішенні проблем збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, підтримці екологічної рівноваги у природі, формуванні світоглядних орієнтирів людини, спільнот, суспільства.

Вперше День заповідників людство почало відзначати у 1997 році за ініціативою Центру охорони дикої природи та Всесвітньої організації дикої природи. На території сучасної України перший заповідник був створений у 1886 році українським природознавцем Володимиром Дідушицьким. Це був перший заповідник в Європі, який являв собою природний резерват площею 22,4 га поблизу с. Пеняки (нині Бродівський район Львівської області) та одержав назву «Пам’ятка Пеняцька». На Хмельниччині у 1960 році були створені перші парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва у Старокостянтинівському, Дунаєвецькому та Полонському районах.

Основну загрозу біорізноманіттю становить споживацька та безвідповідальна діяльність людини. Спостерігається катастрофічне зменшення площі територій водно – болотних угідь, степових екосистем, природних лісів тощо. Знищення навколишнього середовища відбувається внаслідок розорювання земель, вирубування лісів з подальшою зміною цільового призначення земель, осушення або обводнення територій, промислового, житлового та дачного будівництва тощо. З метою припинення процесів погіршення стану навколишнього природного середовища необхідно, насамперед,  розширити існуючі та створити нові об’єкти природно – заповідного фонду.

На сьогоднішній день в структурі природно-заповідного фонду Хмельницької області нараховується 536 заповідних об’єктів, з них 42 об’єкти загальнодержавного значення та 494 – місцевого значення.

Серед них варто відмітити один з найбільших у Європі та найбільший в Україні національний природний парк «Подільські Товтри» загальною площею 261316 га. Територія парку складає 12,67 % від загальної території Хмельницької області та займає Кам’янець-Подільський, Чемеровецький, частково Городоцький райони. Другим є національний природний парк «Мале Полісся», створений у 2013 році, загальною площею 8762, 7 га, який розташований на території Славутського та Ізяславського районів.

Також на території Шепетівського та Полонського районів розташований регіональний ландшафтний парк «Мальованка» площею 16915,3 га – єдина поліфункціональна природно-заповідна територія в північній частині Хмельницької області, яка має велике значення для охорони природи цього своєрідного краю та збереження його біорізноманіття. Крім того, територія парку  входить до об’єктів Смарагдової мережі України, що створена з метою збереження природної фауни, флори та оселищ, які охороняються Бернською конвенцією.

Збереження, примноження, дбайливе і раціональне використання цього безцінного національного скарбу – обов’язок не лише працівників установ природно-заповідного фонду, а й кожного жителя краю. Адже ми повинні пам’ятати, що зберігаємо усе це для наших нащадків.

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології ОДА