13.01.2021 — 11:45

Оксана Ситницька відвідала Хмельницький обласний центр матері і дитини

12 січня заступниця голови ОДА Оксана Ситницька спільно з директоркою Хмельницького обласного центру соціальних служб Тетяною Власюк відвідала Хмельницький обласний центр матері і дитини, де ознайомилася з організацією роботи закладу і його матеріальною базою.

Установа забезпечує тимчасове житло та соціальний супровід матерів з дітьми, які потрапили у скрутні життєві обставини, зокрема жінок, що мають ризики відмовитися від дитини у пологовому відділенні або у яких є ризики вилучення новонародженої дитини. Основна мета діяльності центру – запобігти відмові матері від новонародженої дитини. Фахівці центру допомагають молодим матусям та їх дітям з вирішення різних життєвих проблем, забезпечують соціальну реабілітацію, допомогу з вихованням дітей, захист їх прав та інтересів, психологічну допомогу. При цьому жінки отримують можливість тимчасово проживати з дітьми в комфортних умовах до вирішення своїх нагальних проблем.

Послугами Центру можуть скористатися жінки на сьомому-дев’ятому місяці вагітності та матері з дітьми віком від народження до 18 місяців, які опинилися у складних життєвих обставинах, що перешкоджають виконанню материнського обов’язку. Під час їх перебування в Центрі обласним центром соціальних служб вирішуються питання щодо подальшого їх місця проживання та взяття під соціальний супровід. Слід зазначити, що з 2008 року, відколи Центр розпочав свою роботу, тут отримали допомогу 204 жінки з дітьми.

«Головне завдання – допомогти та підтримати жінку у кризовий період. Ми маємо навчити її бути мамою та господаркою, щоб вона вміла доглядати за дитиною, готувати їжу та планувати свій бюджет, тобто зробити все для того, щоб жінка могла далі самостійно влаштувати своє життя із дитиною», – зауважила Любов Кісіль, директорка Центру матері та дитини.

Ознайомившись з роботою закладу, Оксана Ситницька звернула увагу, що у зв’язку з проведенням адміністративно-територіальної реформи, одним із головних завдань на сьогодні є налагодження тісної співпраці з територіальними громадами з метою забезпечення соціального супроводу жінок після повернення соціум.

“Центр матері та дитини є дуже потрібним закладом для Хмельниччини, і я впевнена, що тут працюють справжні фахівці. Яскравим свідченням цього є те, жодна з жінок, які отримали тут допомогу, не відмовилася від дитини, а отже понад дві сотні дітей на стали сиротами і отримали шанс зростати в родині,” – наголосила заступниця голови ОДА.