14.01.2021 — 11:45

«Різдвяні старти» вітчизняних легкоатлетів в Києві назвали переможців

9 січня в манежі Київської міської школи вищої спортивної майстерності, з дотриманням всіх санітарно-епідемічних норм і вимог, відбувся перший Всеукраїнський легкоатлетичний турнір року –ХХVI «Різдвяні старти».

На змагання заявились біля 200 вітчизняних спортсменів з 20 областей та столиці, у тому числі призери і призерки чемпіонатів світу і Європи, лідери світового сезону-2020, рекордсменки України і світу у різних вікових категоріях.

Цього року у стрибкових дисциплінах: стрибки у висоту, довжину, потрійним і з жердиною – атлети і атлетки  змагалися не лише за перемогу і призові місця, але й за грошові винагороди (від 1 до 20 тисяч гривень), передбачених організаторами для 20 найкращим спортсменам турніру, присвяченого пам’яті заслуженого тренера України, заслуженого працівника фізичної культури і спорту України Юрія Горбаченка, який пішов з життя 4 листопада 2019 року.

Програму «Різдвяних стартів» відкривали змагання зі спортивної ходьби на 5000 метрів за участю наших титулованих земляків – бронзової медалістки чемпіонату світу Людмили Оляновської з Ярмолинецького району та бронзового призера Кубка Європи у складі чоловічої команди Едуарда Забуженка з Хмельницького. Обоє прогнозовано перемогли серед чоловіків та жінок, показавши хороші часові показники. Наразі вони представляють Київщину і під наглядом досвідченого наставника Анатолія Соломіна готуються до основних міжнародних стартів року, головним серед яких мають стати Олімпійські ігри, для участі в яких вони вже виконали кваліфікаційні нормативи.

Ще одна олімпійська надія з Хмельницького, стрибунка у довжину Марина Бех-Романчук, розпочала зимовий сезон не з коронної дисципліни, а з бігу на 60 метрів. З часом 7,58 сек вона посіла у фіналі друге місце. Швидше пробігла лише киянка Марія Мокрова (7,49 сек). Інша вихованка Вадима Крушинського – 15-річна Вікторія Козін, котра лише набирається змагального досвіду в компанії старших титулованих спортсменок, стрибнувши у довжину зі значним недоступом до планки відштовхування на 5,12м, що явно не відповідає її потенційним можливостям, посіла 10 місце.

А найбільше уваги привернули до себе стрибунки у висоту, адже у секторі зібралися відразу три спортсменки зі світової десятки. Перемогла 19-річна дніпрянка Ярослава Магучіх з результатом 2,02 м, повторивши рекорд України у приміщенні, встановленим нею ж у 2020 році. До речі, попередньою рекордсменкою (2,01 м) була хмельничанка Віта Паламар. Далі розташувались киянки: Юлія Левченко друга (1,95 м), а трійку призерок замкнула Ірина Геращенко (1,92 м).

Варто згадати ще кількох вихованців ДЮСШ Хмельницької області, котрі перебрались на навчання до столиці і продовжують вдосконалюватись в обраних дисциплінах легкої атлетики, що дозволило їм увійти до числа кращих на турнірі. Це Василь Сабуняк, 2000 р.н., з Полонського району (перший тренер Лідія Івчук), що посів 2 місце в бігу на 3000 м (8 хв 48,14 сек), 5-м завершив цю ж дистанцію за 9 хв 19,21 сек Ігор Яшан 2002 р.н., з Нетішина (перший тренер Олександр Краснов). Третім в стрибках у висоту серед чоловіків з результатом 2,05 м став Борис Коломійчук, який зростав під наглядом заслуженого тренера України Володимира Гоняка у Старокостянтинові. Крім того, були показані заслуговуючі на увагу фахівців результати переможців в стрибках у довжину та потрійним у чоловіків і в стрибках з жердиною, в першу чергу, у жінок. Отже, розбіг у зимовий сезон вітчизняні легкоатлети взяли хороший, вболівальники королеви спорту  тепер очікують від них гучних перемог і на міжнародних аренах.