15.01.2021 — 14:14

В ОДА обговорено питання готовності всіх служб до реагування на можливі надзвичайні ситуації, пов’язані з погіршенням погодних умов

Сьогодні під керівництвом голови адміністрації Сергія Гамалія відбулася нарада з питання взаємодії та порядку реагування на можливі надзвичайні ситуації та події зимового періоду. На порядку денному обговорено питання готовності всіх служб до реагування на надзвичайні ситуації, які можуть статися в період погіршення погодних умов з 15 по 20 січня 2021 року.

Голова адміністрації нагадав присутнім, що питання підготовки до зими розглядалося 9 жовтня 2020 року на засіданні обласної комісії з питань ТЕБ і НС, на якій було сплановано заходи та поставлено завдання органам влади по підготовці до проходження осінньо – зимового періоду та оперативного реагування на можливі надзвичайні ситуації. За його словами, аналіз показав, що заходи з підготовки в цілому виконано.

Начальник обласного центру з гідрометеорології Юрій Вороновський проінформував, що починаючи з 15 січня внаслідок вторгнення холодних арктичних повітряних мас очікується значне похолодання. Так, впродовж 16-20 січня очікується подальше посилення морозів вночі до 15-20 градусів, вдень до 9-15 градусів морозу. З 17-19 січня в окремих районах при проясненні можливе зниження до 22-24 градусів морозу. Середня добова температура повітря знизиться в середньому на 10-13 градусів в порівнянні з сьогоднішнім днем. За його словами, такі погодні умови в поєднанні з невеликим сніговим покривом, (очікується переважно невеликий сніг), можуть призвести до пошкодження озимих культур, молодих плодових дерев, а також негативно вплинути на роботу об’єктів соціальної інфраструктури та роботу транспорту.

Окремо учасники засідання обговорили питання готовності Служби автомобільних доріг до роботи в зимовий період. Так, в.о. начальника Валентин Данилюк розповів, що на базі Служби автомобільних доріг в області створено оперативний штаб, який призначений для швидкого реагування на надзвичайні події, в цілодобовому режимі працює диспетчерська служба, налагоджена взаємодія з відповідними службами. Також він повідомив, що на сьогодні залишки фрикційних матеріалів становлять 21 тис. тонн та солі 2100 тонн, що покриває необхідність. Підрядними організаціями переобладнано та сформовано парк техніки у кількості 366 одиниць, що складає 100% від потреби. За добу на дороги державного значення було використано 3100 тонн піщаної суміші та 12 тонн солі.

Директор ДП «Хмельницький облавтодор» Анатолій Дячук додав, що в розпорядженні підприємства наразі  є 33 тис. 500 тонн піщано-соляної суміші, 1700 тонн чистої солі, 8300 тонн чистого піску, 75 тис. л дизельного палива, 5700 л бензину, 13800 л газу. За добу філіями дочірнього підприємства було використано 2500 тонн піщано-соляної суміші, 4 тис.л дизельного палива. Крім того, укладено договорів на залучення 87 одиниць сторонньої техніки. Разом з тим, облавтодор має піскорозкидальну і снігоочисну техніку у кількості 224 одиниці.

Крім того, заступник директора ДП «Хмельницька обласна служба місцевих автодоріг» Юрій Хамрик зазначив, що на дорогах місцевого значення проїзд забезпечено. Так, за добу було використано 400 тонн піщано-соляної суміші та 330 л палива. Також здійснюється посипка крутих схилів та з’їздів до чого залучено 269 працівників та 46 одиниць техніки.

На завершення засідання присутні заслухали доповідь начальника ГУ ДСНС України в Хмельницькій області Едуарда Братка щодо готовності підрозділів ГУ ДСНС України у області до зимового періоду 2021 року.

За його словами, ГУ ДСНС України у Хмельницькій області перевірено та приведено у готовність сили і засоби для ліквідації надзвичайних ситуацій та подій, які можуть виникнути під час погіршення погодних умов, а саме: інженерної та спеціальної техніки, автогрейдер, екскаватори, автокрани, тощо. Також на озброєнні управління є уніфікований підігрівач У МП 350 на базі ЗІЛ-131, що може використовуватись для обігріву житлових і господарських приміщень, трубопроводів і комунальних мереж, 52 одиниці техніки підвищеної прохідності, 3 комплекти електро-газозварювального обладнання, 68 пересувних мотопомп, 82 автономних джерел електропостачання.

Також за зверненням органів місцевої влади з метою збереження життя та здоров’я людей силами ГУ ДСНС можливе розгортання 20 мобільних пунктів обігріву, які укомплектовані наметами, автономними засобами обігріву, іншим необхідним майном.

Крім того, спільно з представниками Служби автомобільних доріг та Патрульної поліції на території області визначено 28 місць відстою транзитного автотранспорту на автошляхах державного, міжнародного, регіонального та територіального значення у період ускладнення погодних умов на 741 машиномісце (223 – для вантажних автомобілів та 518 – для легкових автомобілів).

Окремо Едуард Петрович звернув увагу представників районів, голів територіальних громад, на балансі яких знаходяться підрозділи місцевої пожежної охорони, на необхідності вжити заходів щодо забезпечення їх цілодобового чергування та першочергової готовності до залучення на ліквідацію наслідків негоди в межах територій громад.

Підсумовуючи засідання, голова адміністрації Сергій Гамалій наголосив на основних напрямках розподілу повноважень та організації роботи під час негоди:

➡ Робота з малозахищеними верствами населення, самотніми престарілими громадянами, обстеження їх домогосподарств, періодичне відвідування, надання допомоги у предметах першої необхідності, розгортання стаціонарних пунктів обігріву.

➡ Забезпечення функціонування систем життєзабезпечення та готовності бригад для ліквідації аварій на них: тепло-, водопостачання і водовідведення; газопостачання.

 ➡ Забезпечення утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення і безпеки руху на всіх видах транспорту

 ➡ Забезпечення утримання  доріг і вулиць населених пунктів і безпеки руху на комунальному транспорті

 ➡ Дотримання громадського порядку, прийняття рішення про обмеження руху на дорогах державного та місцевого значення.

 ➡ Забезпечення контролю за здійсненням пасажирських перевезень. 

➡ Резерв техніки спеціальної та інженерної, пересувних пунктів обігріву.

 “Звертаю увагу всіх присутніх на своєчасне реагування як на виклики, пов’язані із погодними умовами, так і виконання інших завдань, які сьогодні стоять перед усіма присутніми”, – відмітив очільник області.