19.01.2021 — 10:40

В ОДА обговорили заходи з розвитку фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів війни на Хмельниччині

18 січня в облдержадміністрації обговорили питання щодо реалізації в області заходів, спрямованих на розвиток фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів війни та членів їх сімей, сімей загиблих (померлих) ветеранів війни. До розмови долучилися заступниця голови ОДА Оксана Ситницька, фахівці управління молоді і спорту, Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОДА, представники відділу у Хмельницькій області Міністерства у справах ветеранів України,  Хмельницького регіонального центру з фізичної культури осіб з інвалідністю «Інваспорт», “Центру допомоги учасникам АТО”.

Як зазначила Оксана Ситницька, розпочинаючи зустріч, минулого року Указом Президента України було затверджено Національну стратегію розвитку системи фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів війни та членів їх сімей, сімей загиблих (померлих) ветеранів війни. З метою її реалізації в області було розроблено відповідний план заходів. Аби забезпечити його належне виконання на Хмельниччині, мають бути виокремлені основні проблемні питання, що виникають у процесі реалізації та шляхи їх розв’язання. Сьогоднішня зустріч якраз і покликана покласти початок системній роботі в цьому напрямку.

Як зауважила посадовиця, однією із ключових проблем є відсутність належного доступу ветеранів війни та членів їх сімей до послуг фізкультурно-спортивної реабілітації, в тому числі й в частині створення безперешкодного доступу до об’єктів для осіб з інвалідністю. Ще одна проблема – відсутність системної взаємодії  між органами виконавчої влади, громадськими організаціями та об’єднаннями ветеранів АТО/ООС. Також актуальними є питання неналежного кадрового забезпечення у сфері фізичної культури та спорту фахівцями з реабілітації та спортивної медицини та недостатнього інформування ветеранів щодо можливостей залучення до занять спортом, отримання послуг із спортивної реабілітації, тощо.

За результатами обговорення учасники зустрічі напрацювали декілька першочергових напрямків, що покликані допомогти налагодити в області роботи задля забезпечення ветеранів та їх сімей доступом до можливостей із фізкультурно-спортивної реабілітації. Так, управлінню молоді і спорту доручили підготувати перелік закладів спортивної інфраструктури, де можна організовувати спортивні заняття для ветеранів, а також вивчити питання доступності цих об’єктів для ветеранів з інвалідністю.

Окремо представники відділу  Міністерства у справах ветеранів України в області спільно представниками громадських організацій учасників АТО/ООС мають вивчити запити та побажання ветеранської спільноти щодо організації таких занять, змагань, тренувань. На основі таких узагальнених даних будуть визначені основні напрямки підтримки ветеранського спорту, можливі джерела їх фінансування. Також управління молоді і спорту має вивчити питання щодо необхідності розробки відповідної обласної соціальної програми.

З метою залучення ветеранів до тренерської діяльності та покращення ситуації з кадровим забезпеченням управління молоді і спорту розгляне можливість сприяння підготовці фахівців із спортивної реабілітології з числа ветеранів на базі вищих навчальних закладів, оскільки відповідно до норм законодавства працювати тренером в спортивних закладах має право лише особа з відповідною вищою освітою.

Ще одним напрямком роботи було визначено налагодження співпраці ветеранських організацій з центром фізичної культури осіб з інвалідністю «Інваспорт», на базі якої можливе проведення тренувань та підготовка до участі в спортивних змаганнях різного рівня ветеранів з інвалідністю.

Забезпечити інформування ветеранської спільноти області про результати роботи над цими питаннями, зокрема, щодо можливості долучення її представників до занять спортом, участі в змаганнях, тощо, доручено Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОДА.