05.08.2016 — 16:11

Як запобігти захворюванням на кишкові інфекції

imagesЗ настанням теплого періоду року, в населених пунктах області та обласному центрі  спостерігається підйом захворюваності людей на гострі кишкові інфекції. Найчастіше, причиною захворювань можуть бути неякісні молочні продукти, ковбасні та м’ясні вироби, яйця, кулінарні вироби, овочі та фрукти. При цьому, найнебезпечнішими для вживання є ті, які придбані на стихійних ринках, проїжджих частинах вулиць, тобто реалізувались с порушеннями санітарних вимог та правил торгівлі.

Тому, з метою профілактики гострих кишкових захворювань Держпродспоживслужба області в котрий раз застерігає Вас і наполегливо просить:

обов’язково піддавати термічній обробці продукти, якщо по технології це можливо і вимагається;

ретельно мити та обробляти свіжі овочі;

зберігати продукти, що швидко псуються тільки в холоді;

дотримуватись правил особистої гігієни;

не купувати продукти на стихійних ринках та невстановлених місцях;

не вживати харчові продукти, що викликають у Вас сумніви щодо їх якості;

не частувати дітей продуктами, які не сумісні для їхнього віку;

батькам, у яких немовлята знаходяться на штучному годуванні, в обов’язковому порядку використовувати продукти тільки дитячого харчування та порцію одного разу використання.

Це є обов’язковим, оскільки трапляються випадки коли дітей раннього віку частують ковбасою сумнівної якості, не відвареними сардельками, млинцями з вітчиною, куркою гриль, салатом із свіжих овочів.

Крім того, при купівлі  дитячого харчування у фасованих  упаковках (йогуртів, сирків, соків, напоїв та інших) обов’язково вивчіть  етикетку, де вказується термін придатності, склад харчового  продукту та рекомендації, щодо його вживання  для певної вікової категорії.

Довідково:

На сьогодні, в Україні зареєстровано 86 спалахів кишкових інфекційних захворювань, в наслідок яких постраждало 1815 осіб, з яких 864 дитини. За аналогічний період 2015 року було зареєстровано 51 спалах.

Спалахи реєструвались майже на всіх адміністративних територіях. У Хмельницькій області в 2016 році зареєстровано 6 групових випадків інфекційних захворювань, тоді як за весь 2015 рік – 3. В результаті спалахів в поточному році в області постраждало 73 особи, у тому числі 29 дітей. Спалахи реєструвались в Красилівському, Старокостянтинівському, Кам’янець-Подільському, Дунаєвецькому, Полонському  районах та у м.Кам’янець-Подільський.

За матеріалами ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області