26.01.2021 — 16:40

Сергій Гамалій: Ключове завдання влади – це створення максимально сприятливих умов для успішної роботи інвесторів

Сьогодні голова облдержадміністрації Сергій Гамалій зустрівся з делегацією Посольства Республіки  Туреччина в Україні на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Туреччина в Україні Ягмуром Ахметом Гюльдере.  Також участь в зустрічі взяли голова обласної ради Віолета Лабазюк, перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін, перший заступник голови обласної ради Володимир Гончарук, представники структурних підрозділів ОДА та обласної ради.

Основна мета зустрічі – обговорення шляхів поглиблення співпраці у сфері економіки та інвестицій, а також можливостей залучення турецьких інвесторів до реалізації в області проєктів державно-приватного партнерства.

Вітаючи поважних гостей, Сергій Гамалій висловив їм свою повагу та вдячність за інтерес до нашої області.

“Для нас велика честь приймати вас сьогодні на Хмельниччині, оскільки Турецька Республіка є одним із провідних зовнішньоекономічних партнерів нашої області. Обсяг товарообігу між Хмельниччиною та Туреччиною наразі вже складає близько 60 млн доларів, але ми готові активно працювати над розширенням торгово-економічних відносин з Туреччиною,” – зазначив очільник адміністрації.

Посадовець зауважив, що Хмельниччина є інвестиційно привабливим регіоном з розвинутим підприємницьким середовищем, унікальними природними та рекреаційними ресурсами, сприятливими природними і кліматичними умовами, а також займає вигідне транспортно-географічне положення, оскільки розташована на основних транспортних шляхах, які зв’язують промислові райони України, а також чорноморські порти із західноукраїнськими областями та країнами Європи. Також Сергій Гамалій відмітив, що пріоритетними галузями економіки області є сільське господарство, харчова промисловість, електроенергетика, машинобудування, виробництво будівельних матеріалів. Особливу увагу голова ОДА звернув на те, що Хмельниччина прагне розвивати індустріальні парки, яких на території області наразі створено два: у Хмельницькому та Славуті.

“В наших індустріальних парках наявні вільні земельні ділянки та інші об’єкти, які можуть зацікавити інвесторів. Знаємо, що ваша країна має великий досвід у створенні організованих промислових зон, яких нараховується понад 300. І тому цей напрямок для нас є дуже цікавим і перспективним у контексті налагодження взаємовигідної економічної діяльності, – наголосив Сергій Гамалій. – Загалом, на сьогодні ключове завдання влади – це створення максимально сприятливих умов для успішної роботи інвесторів, і  я, як голова обласної державної адміністрації, готовий забезпечити максимальне сприяння у налагодженні конструктивної та ефективної співпраці.”

Пан Гюльдере в свою чергу подякував за зустріч та гостинність і зауважив, що наразі українсько-турецькі відносини розвиваються феноменальними темпами. Товарообіг з Україною склав 5 млрд доларів, 3,5 млрд доларів складають турецькі інвестиції. Проте пан Посол наголосив на тому, що є значний потенціал для збільшення цих показників, і посольства обидвох держав над цим активно працюють. Зокрема, він повідомив, що наразі триває робота над підготовкою угоди про вільну торгівлю між нашими країнами, та висловив сподівання, що її підписання дозволить відносинам між країнами вийти на новий рівень економічних відносин, еквівалентний 10 млрд доларів.

Також поважний гість погодився, що Туреччина дійсно має великий досвід у створенні організованих індустріальних зон. “Ми маємо приклад наших міст, які ми називали Анатолійськими котами. Завдяки створенню в них таких індустріальних зон вони перетворилися в Анатолійських Тигрів,” – зауважив він.

Наразі «Анатолійські тигри» став  міжнародним терміном, який використовують в контексті турецької економіки для описання і пояснення феномену економічного росту в декількох містах Туреччини.

Пояснюючи цей феномен, пан Посол зазначив, що принцип досягнення успіху доволі простий: представники влади та інвестори мають поєднати зусилля. За його словами, інвестори отримують необхідні ресурси (газ, електроенергію, тощо) за пільговими тарифами, завдяки чому вони можуть активніше вкладати свої кошти в розвиток підприємств. Результатом такого поєднанням і є економічне зростання. При цьому пан Гюльдере  зауважив, що результати такої співпраці не слід чекати за кілька днів чи місяців, це тривалий процес. Проте за певний час відбувається зростання кількості робочих місць, обсягів надходжень податків в бюджет, знижується міграція населення з цих територій, і відповідно зростають і інші показники економічного розвитку.

Пан Посол зауважив, що зараз для України є дуже важливим питання розвитку середнього та малого бізнесу. За його словами,  в Україні працює багато великих компаній, а малі та середні підприємства лише розвиваються, проте саме вони стали актуальним і ключовим елементом зростання турецької економіки.

Також іноземний гість повідомив, що вже мав спілкування з турецькими підприємцями та інвесторами, які працюють в Хмельницькій області. Їх на Хмельниччині нараховується понад 100, і тут вони не лише ведуть бізнес, а постійно проживають та мають сім’ї. Кожен з них може стати потенційним інвестором.

Окрім співпраці в бізнесовій сфері, учасники зустрічі обговорили також питання налагодження більш тісної співпраці в сфері туризму та культури. Зокрема, пан Гюльдере  пообіцяв  посприяти, аби в міста Хмельницького невдовзі з’явилося місто-побратим в Туреччині. Наразі мова йде про місто Айдин. Перемовини про це вже велися, однак вони зупинилися у зв’язку з коронавірусом.

Також пан Посол зауважив, що наші країни зближує туризм, адже незважаючи на пандемію, 1 млн. українців відвідали Туреччину з метою відпочинку. Навіть зараз багато українців перебувають в країні на лижних курортах. Крім того, є серйозні перспективи для розвитку двостороннього  туризму, адже він також може стати поштовхом для поглиблення економічної співпраці. За його словами, на Хмельниччині є багато історичних пам’яток, що пов’язані з епохою Османської імперії і можуть бути дуже цікавими для турецьких туристів.  Головне завдання для України в цьому напрямку – розвиток туристичної та транспортної інфраструктури.

У розрізі розвитку інфраструктури учасники зустрічі торкнулися і питання відновлення роботи Хмельницького аеропорту, який у минулому приймав рейси з Туреччини. Це один з тих проєктів, який також може бути цікавим для інвесторів  на умовах державно-приватного партнерства.

За словами пана Гюльдере, така форма співпраці в питанні реалізації великих інфраструктурних проєктів досить поширена в турецькій економіці, наприклад, в сфері медицини. Він зауважив, що невдовзі очікується візит української делегації в Анкару з метою вивчення моделі залучення інвестицій саме на умовах державно-приватного партнерства під різноманітні проєкти в медицині, інфраструктурі, освіті на прикладі Туреччини. Також планується представити  інвесторам з Туреччини перелік інфраструктурних проєктів, до якого можуть увійти  відповідні проєкти з Хмельниччини.

Підсумовуючи спілкування,  Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Туреччина в Україні ще раз зауважив, що наразі між нашими країнами встановилися прекрасні відносини, а також запевнив, що Туреччина підтримує Україну в боротьбі за територіальну цілісність.

“Ми маємо налагоджувати тісніші зв’язки між нашими народами. На цьому я буду наголошувати під час моїх подальших візитів в українські міста, – зазначив він. – Також радий був почути від турецьких підприємців, що вони на Хмельниччині не мають проблем під час своє роботи”.

На завершення зустрічі відбувся обмін символічними пам’ятними подарунками: голова адміністрації вручив пану Гюльдере традиційну подільську ляльку-мотанку, а іноземний гість передав йому картину, виконану у традиційній народній техніці.