29.01.2021 — 09:55

На Хмельниччині розпочато практичний етап підготовки голів новостворених громад

25-27 січня на базі Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Хмельницької області було проведено навчання з головами територіальних громад центральної частини області. У заході також взяли участь рятувальники та представники обласної адміністрації.

На завершення навчального курсу, якому передували теоретичні заняття, до присутніх керівників громад долучився заступник начальника ГУ ДСНС України у Хмельницькій області із запобігання надзвичайним ситуаціям Дмитро Стецюк. Зокрема, було обговорено зі слухачами питання забезпечення у їх громадах пожежної безпеки на підвідомчих об’єктах (заклади освіти, культури, охорони здоров’я), прийняття та реалізацію комплексних програм запобігання надзвичайним ситуаціям техногенного та природного характеру, забезпечення пожежної безпеки в ОТГ, створення підрозділів місцевої пожежної охорони (Центрів безпеки громадян) та облаштування місць масового відпочинку людей на водних об’єктах.

Начальник управління з питань цивільного захисту населення Хмельницької ОДА Юрій Корева ознайомив присутніх зі схемою територіальної підсистеми Єдиної державної системи цивільного захисту області, довів головам міських, селищних, сільських територіальних громад Хмельницького району основні принципи організації цивільного захисту на території громади, роз’яснив основні завдання регіональної та місцевої комісій з питань ТЕБ та НС, визначив основні аспекти організації функціювання штабу з ліквідації надзвичайних ситуацій та вказав на необхідність створення структурних підрозділів з питань цивільного захисту в громадах.

Із порядком створення та залучення сил і засобів цивільного захисту громади (місцевої пожежної охорони, пожежних команд, аварійно-рятувальних служб, формувань цивільного захисту та підрозділів ДСНС), вимогами щодо впровадження інженерно-технічних заходів цивільного захисту в складі містобудівної документації, присутніх ознайомив начальник управління організації реагування на надзвичайні ситуації та цивільного захисту Сергій Поліщук. Крім того, акцентовано увагу на проблемних питаннях функціювання мережі протипожежного водопостачання та відведення місць для знищення вибухонебезпечних предметів.

Начальниця Навчального центру Альона Мул роз’яснила головам ОТГ порядок організації функціонального навчання з питань цивільного захисту, пожежної безпеки, а також практичної підготовки керівників органів місцевого самоврядування. Окремо, керівниця Центру зупинилася на функціонуванні у громадах консультаційних пунктів із навчання населення дій у разі загрози чи надзвичайних ситуацій.

Особливу увагу акцентовано на створенні евакуаційних органів, заходах з евакуації населення, питаннях створення та використання матеріальних резервів і резервних фондів у місцевих бюджетах.

Варто зазначити, що це лише початковий (теоретичний) етап практичної підготовки новопризначених голів територіальних громад, сили і засоби яких мають стати основою для формування територіальної підсистеми цивільного захисту області і надання послуг у сфері безпеки для жителів кожного населеного пункту. Надалі заплановано проведення аналогічних навчань із рештою керівників громад, яких в області налічується – 60, та послідуючі практичні тренування органів управління та сил цивільного захисту ОТГ.

ГУ ДСНС України у Хмельницькій області