29.01.2021 — 16:04

Володимир Білик озвучив основні завдання земельної реформи

Сьогодні під час традиційного щотижневого брифінгу заступник голови облдержадміністрації Володимир Білик розповів про суть та основі завдання земельної реформи, впровадження якої розпочинається в Україні.

Головні тези брифінгу:

➡️ На сьогодні надзвичайно актуальною темою для України є земельна реформа, адже це стратегічно важливий крок до економічного розвитку держави. Протягом десятиліть, Україна не використовує повною мірою один із найпотужніших її активів – землю. Мораторій на продаж землі сформував тіньовий ринок, низьку продуктивність фермерства, призвів до розкрадання землі завдяки тіньовим схемам, корупцію та зубожіння сільської місцевості.

➡️ Земельна реформа покликана забезпечити впорядкування ринку землі, унеможливлення корупційних схем у земельних відносинах, зрозумілі та прозорі відносини у сфері землеустрою. Такі кроки нададуть додатковий поштовх до розвитку української економіки.

➡️ На території Хмельницької області створено 60 об’єднаних територіальних громад, станом на 29.01.2021 року ОТГ передано у комунальну власність 153169,0323 га.

➡️ Основні завдання земельної реформи:
• Децентралізація — державні землі переходять у повноцінне розпорядження громад;
• Дерегуляція землеустрою — спрощення та поліпшення процедур у сфері земельних відносин;
• Впровадження переважного права — у орендаря з’явиться переважне право на придбання земельних ділянок;
• Просторове планування — комплексне планування територій громад та створення умов для інвестицій;
• Прозорість системи — забезпечення публічності та відкритості інформації про землю та ресурси;
• Електронні земельні торги — чесний та відкритий спосіб торгів на аукціонах;
• Подолання корупції та земельного рейдерства.

➡️ Частина цих завдань уже реалізовані та впроваджуються. Зокрема, з 1 липня 2021 року набуває чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення». Даний закон відміняє мораторій на розпорядження землями приватної власності та встановлює вимоги до покупців земель.

➡️ Ще один закон, який уже набув чинності та створений для врегулювання земельних питань – це Закон України «Про національну інфраструктуру геопросторових даних». Закон встановлює правила оприлюднення та відкритості даних про землю та ресурси. Документ надає можливість в рівній мірі як звичайному українцю, так і представникам бізнесу отримати необхідну інформацію щодо певної земельної ділянки, її розміри, місце розташування, власника тощо.

➡️ Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування та використання земель» набирає чинності 24 липня 2021 року. Він впроваджує комплексне просторове планування територій громад, створення умов для інвестицій та публічність планів використання земель.

➡️ Законом України «Про державну підтримку сільського господарства України» та іншими законами України щодо функціонування Державного аграрного сектору удосконалюється державна підтримка виробників сільськогосподарської продукції. Закон набрав чинності та створює прозору систему підтримки, зменшуючи при цьому тіньовий ринок.

➡️ Серед важливих законопроектів, що потребують прийняття – Закон України «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин». Законом передбачена передача державних земель у комунальну власність, а функції контролю у земельній сфері надаються місцевим органам влади.

➡️ Земельна реформа на даному етапі не передбачає відкриття ринку для державних та комунальних земель, також допуску юридичних осіб та іноземців до торгів.

➡️ Відкриття ринку землі дає гарантію підвищення рівня добробуту селян, зменшення трудової міграції.

➡️ Ринок землі – це вираження базового права українців на використання і розпоряджання своїм майном, яке  передбачене Конституцією України і пропорційне правам продажу своєї квартири, машини тощо.

➡️ Прозоре використання земель, отримання податків, збільшення надходження коштів до бюджетів усіх рівнів а також збільшення добробуту місцевих громад є метою земельної реформи.